Lapátorrú tok
(Polyodon spathula)


Család: Kanalastokfélék (Polyodontidae)
(idegenhonos)
Walbaum 1792
Egyéb nevei: Kanalas tok


American paddlefish

Löffelstör

Ismertetőjegyek: Nagy termetű hal: eléri a 2,2 m hosszt és a 90 kg-ot, bár a 25 kg-nál testesebb példányok ritkák. Színe halvány szürkéskék vagy olajzöld.

Hasonló fajok:

Környezet: A kanalas tok a Mississippi-völgy lakója. Főleg magában a Mississippiben él, de megtaláljuk nagy mellékfolyóinak alsó szakaszán is. Különösen gyakori az alsó Mississippi-csatorna nagy, tó alakú kiöblösödéseiben, az ún. bayou-kban.

Táplálkozás: Apró rákokat, rovarlárvákat, parányi növénykéket és más planktonszervezeteket eszik. Kitátott szájjal, többnyire 1,5 m-nél mélyebben, a fenék fölött úszik a vízben, és eközben jobbra-balra ingatja a fejét (ez az ún. „szakkád” mozgás). A száján át beáramló víz a kopoltyúnyílásain jön ki, miközben a vízben élő apró szervezetek fennakadnak a kopoltyúívek sűrű fogacskáin és azok kiszűrik őket; a fennakadt tömeget időnként lenyeli. Jól takarmányozott halastavakban évente akár 4–5 kg-ot gyarapodhat.

Szaporodás: Őshazájában rendszerint április-májusban, hosszú vándorút után ívik.

Elterjedés: Néhány magyar horgásztóba is betelepítették.

  • Százhalombatta
  • Jelentőség: A fiatal példányok húsát eszik; íze a harcsáéra hasonlít. Főleg ikrája miatt fogják; ebből éppúgy kaviárt készítenek, mint a valódi tokok ikrájából. Hivatalos magyar rekordját nem tartják nyilván; a nem hivatalos rekord 25 kg (2006).