Kecskebéka


(Rana esculenta)
Védett! Eszmei értéke: 2.000,- Ft
Őshonos faj

Linné 1758


Edible frog

Teichfrosh

 

Testhossza ritkán haladja meg a 10 cm-t.

Termete kisebb, mint a tavi békáé. Karcsúbb, mint a tavi béka és orrtája hegyesebb. Mellső lábai vékonyabbak, ujjai hosszabbak. Ha a hátsó lábakat a törzs tengelyére merőlegesen állítjuk, a sarkak nem fedik egymást. A hátsó lábujjak között, azok hegyéig érő úszóhártya van. További elkülönítő bélyeg a jól fejlett sarokgumója. A bőre sima, nincsenek rajta kidudorodások. A hát két oldalán mirigyes redő fut végig. Alapszíne élénkzöld vagy világos zöld, melyen sötét foltok láthatók, de a foltok ritkábban helyezkednek el, mint a tavi békán. A gerincvonal mentén világos, sárgászöld csík fut végig. A mirigyes redők általában világosabbak, mint a hát színe, de olykor vörösesbarnák, külső felükön sötét szegéssel. A hátsó lábon sokszor inkább foltok, mint keresztsávok vannak, s a combon a foltozás között sárga márványozás látszik. Hasoldala sárgás vagy piszkosfehér. A hím hanghólyagja fehér.

Elterjedési területét mai ismereteink alapján lehetetlen pontosan meghatározni, hiszen az átfedésben van a tavi és a kis tavi békáéval, melyek hibridje, és amelyekkel folyamatosan visszakereszteződik. Jelen van Közép- és Kelet-Európában, de Ázsiából hiányzik. Magyarországon sík-, domb- és hegyvidéken egyaránt előfordul. A kecskebéka élőhely iránti igénye meglehetősen tág határok között változik. Kedveli a gyorsan felmelegedő csatornákat, kisebb-nagyobb tavakat, halastavakat, időszakos vízállásokat, kiöntéseket stb. Előnyben részesíti az úszóhínárral erősen benőtt vizeket. Nem ritka azonban nedves, víz közeli erdőkben sem.

Meglehetősen későn, április második felében jön elő téli búvóhelyéről és májusban, júniusban párzik. A nőstény általában kevesebb petét rak, mint a tavi béka. A nagyobb példányok ennek ellenére akár 10 000 petét is rakhatnak, melyek több csomóban helyezkednek el.

Az ebihalak 10-14 nap múlva kelnek ki. Az átalakulás szeptember közepén, október elején történik meg, de a későn lerakott petéből kikelt lárvák, csak a következő évben alakulnak át. A felnőtt állatok és a frissen átalakult fiatalok is a vízben maradnak. Nappali aktivitású állatok, a parton vagy a víz színén vízinövényeken ücsörögnek és lesik a zsákmányt. Kevéssé falánkak, mint a tavi békák, de ugyanúgy elkapják a repülő rovarokat, pókokat, férgeket, csigákat, kisebb mértékben a halivadékot is. Téli álomra októberben vonul, ilyenkor a mélyebb vizek iszapjába fúrja be magát.