Balin
(Aspius aspius)


Család: Pontyfélék (Cyprinidae)
Tilalmi időszak: 03.01.-04.30.
Kifogható legkisebb méret: 40cm (a Balatonon 45cm)
Naponta fogható max.: 3db
(őshonos)
Linnè 1758
Egyéb nevei: Baksa, Bálindt, Balinkeszeg, Ballin, Boin, Bolyin, Bucükeszeg, Csereőn, Fenekeszeg, Fenékkeszeg, Hászkeszeg, Kapókeszeg, Nagypénteki hal, Nagy szélhal, Nyílkeszeg, Őn, Őnborjú, Pólind, Ragadozó küsz, Ragadozó őn, Szellőkeszeg, Táncos őn, Torzséskeszeg, Vadászkeszeg, Vezérhal, Villámkeszeg, Vízenjáró hal.


Asp

Rapfen

Ismertetőjegyek: Teste megnyúlt, mérsékelten magas, oldalról lapított. Félig fölső állású szája nagy, szájszöglete a szem alatt van. Alsó állkapcsának csúcsa kissé felfelé hajló, enyhén kampós. Hátúszójában 8, farkalatti úszójában 12-14 elágazó sugár számolható. Utóbbi úszó szegélye erősen homorú, mivel elülső részén az úszósugarak jóval hosszabbak, mint az utánuk következők. Pikkelyei aprók, számuk az oldalvonalon 65-75. Az alsó úszók gyakran már a fiataloknál is rózsaszínesek, az idősebbeknél pedig kifejezetten vörhenyesek. Nagy növésű hal, jól fejlett példányainak hossza 50-60 cm, de kivételesen egy métert is elérhet. A hazai horgászrekord 10,54 kg (1991).

Hasonló fajok: Nagy szája miatt hasonlít hozzá a domolykó, de annak pikkelyei nagyobbak, számuk az oldalvonalon 44-46, anális úszója rövidebb és domború szegélyű. A balin ivadéka a küszhöz is hasonló, de utóbbinak a szája kicsi, nem ér a szeme alá, anális úszóját ellenben több, 17-20 osztott sugár támasztja. A kurta baingot egészen fölső állású szája és a csak az első néhány pikkelyen látható oldalvonala különbözteti meg a kis balinoktól. Az utóbbi évtizedekben vizeinkben nem észlelt, illetve nem bizonyított előfordulású állasküsz alsó úszói sárgásszürkék, anális úszójának széle csak enyhén homorú, szája kisebb.

Környezet: Elsősorban a nagyobb folyóvizek lakója, ahol a márnazónától egészen a torkolatig megtalálható. Kiváló alkalmazkodóképességét mutatja azonban, hogy megél a nagyobb tavakban, a holtágakban, sőt még a félsós tengeröblökben is. A kis folyóknak inkább csak az alsó, sügérzónájában él.

Táplálkozás: Magányosan vagy néhány fős csapatokban keresi táplálékát, amely az első időkben planktonszervezetekből és apró gerinctelen állatokból áll, majd áttér a halfogyasztásra. Nyíltvízi ragadozó lévén legfontosabb zsákmánya az ugyanott csapatosan élő küsz.

Szaporodás: Március közepétől május elejéig ívik. Ikráit a kemény, rendszerint sóderes aljzatra rakja, de megfelel számára a parti fák sűrű gyökérzete is. Az ikraszemek kb. 1,5 mm átmérőjűek, számuk 30 és 400 ezer között változik. Ivarérettségét 3-4 éves korban éri el.

Elterjedés: Hazánk területén őshonos európai faj, elterjedési területe a Rajnától az Urál hegységig tart. Hazai előfordulása:

  • Öreg-Duna, Mosoni-Duna, Duna, Rábca, Rába, Huszászi-patak, Pinka, Strém, Marcal, Cuhai-Bakony-ér, Ipoly, Apátkúti-patak, Lókos-patak, Sződi-patak, Benta, Dunavölgyi-főcsatorna,
  • Zala, Sió, Kapos,
  • Dráva, Mura, Kerka, Karasica,
  • Tisza, Túr, Öreg-Túr, Szamos, Kraszna, Bodrog, Keleti-főcsatorna, Nyugati-főcsatorna, Sajó, Bódva, Rakaca, Hernád, Takta, Rima, Csincse, Kácsi-patak, Laskó, Zagyva, Tarna, Bene-patak,
  • Hármas-Körös, Hortobágy-Berettyó, Sebes-Körös, Berettyó, Kettős-Körös, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros,
  • Balaton, Kis-Balaton, Fertő-tó, Velencei-tó, Tisza-tó,
  • nagyobb csatornák, holtágak, halastavak, horgásztavak, víztározók.
  • Jelentőség: A balin minden nagyobb vizünkben megtalálható, ritkának se mondható, ennek ellenére a halászzsákmánynak csak kis részét adja, mert a nyílt vízben szétoszló állományból ritkán adódik nagy fogás. Horgászata viszont jelentős, mert kiváló sporthal, és a nagyobb példányok is gyakoriak. Húsa szálkás, de nagyon ízletes.