Fehérborban párolt amurfilé parajmártással, vele párolt zöldségekkel

80dkg amurfilé, 3dl fehérbor, ½l húsleves, 6 gerezd fokhagyma, 10dkg sárgarépa, 20dkg burgonya, 1db vöröshagyma, 10dkg cukkíni, só, bors.
A parajmártáshoz: 10dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 3dl tej, 20dkg paraj, só, bors, kristálycukor, citrom.

Az amurszeletekről lehúzzuk a bőrét, sózzuk, borsozzuk. Amíg a hal felveszi a fűszereket, elkészítjük a parajmártást. A vajat felolvasztjuk, teszünk bele egy kevés lisztet, és amíg pirul, feldaraboljuk a fokhagymát, amit megfuttatunk a vajban, majd kicsit hűlni hagyjuk. Ehhez az alaphoz hozzáadjuk a tejet, a kiolvasztott mirelit parajt, és jó alaposan elkeverjük. Sózzuk, ízesítjük borssal, kevés kristálycukorral, ami enyhíti a paraj savasságát. Folyamatos keverés mellet lassan kiforraljuk, majd 2 perc intenzív forrás után félretesszük. Párolólevet készítünk a halnak, aminek az alapja a fehérbor lesz. Adunk hozzá húslevest, enyhén sózzuk, beledobunk pár darab egész fokhagymát, a vékony csíkokra vágott sárgarépát, burgonyát. Ízesítjük borssal, vöröshagymával, és vajjal, majd lefedve pároljuk. A már majdnem teljesen megpuhult zöldségekhez adjuk a nagyobb szeletekre vágott cukkínit, és a halat, és fedő alatt tovább pároljuk. Amikor a hal elkészült, a parajmártást visszatesszük a tűzre, és felöntjük a pároló lével. Tálaláskor a mártást a tányérra öntjük, a zöldségeket ráhelyezzük, és erre kerül a hal. Citrommal díszítjük.


Fehértói amurfilé

4kg amur, só, bors, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, rozmaring, 20dkg liszt, 4db tojás, 1 üveg sör, 0,5l olaj.

Az amurokat megtisztítjuk, kibelezzük és kifilézzük. A halfilét vékony szeletekre felszeleteljük, a fűszereket sóval összekeverjük, és a húst ezzel befűszerezzük, majd minimum ½ órára hűtőbe tesszük. Közben a lisztet a tojásokkal, pici sóval és annyi sörrel elkeverjük, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. A hűtőből kivéve a halszeleteket ebbe a masszába mártogatva, bő forró olajban aranysárgára sütjük. Itatóspapírra szedjük, majd tetszés szerinti körettel tálaljuk.