Balinnal töltött szőlőlevél

80dkg balinfilé, 10db szőlőlevél (káposztalevéllel helyettesíthető), ½ csomó petrezselyem zöldje, 2db zsemle, 1dkg fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt bors, 2db tojás, só.

A szőlőleveleket megmossuk és sós vízben 1-2 percig főzzük, hideg vízbe tesszük, szárrészüket levágjuk. A halfilét áztatott és kinyomkodott zsemlével húsdarálón többször ledaráljuk. Sóval ízesítjük, petrezselyem zöldjét, nyers tojást keverünk hozzá, őrölt borssal és zúzott fokhagymával füszerezzük. A ballinpürét szőlőlevelekbe töltjük, halalaplébe tesszük és lefedve, lassú forrással készre főzzük. Salátával díszítjük, rizzsel, citromszeletekkel, párolt gombával tálaljuk.


Kolbásszal tűzdelt fokhagymás balinsült

Megtisztítjuk, kibelezzük a - legalább másfél kilós - balint (feje, használható belsősége halászléhez kitűnő adalék). Az irdalást gondosan végezzük el, 3mm körüli sűrűségben. Kívül - belül sóval bedörzsöljük, majd apróra vágott, vagy őrölt fokhagymát dörzsölünk bele az irdalásba. Füstölt szalonnát és paprikás (csabai) kolbászt vékony szeletekre, csíkokra vágunk és végig a hal testén sűrűn megtűzdeljük az irdalást ezzel a vagdalékkal. Forró sütőben, megforgatva, a kisült zsírral beecsetelve, ropogósra sütjük.