Busa pirított mandulával, dióval, fenyőmaggal

4 szelet busa(filé), evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 5dkg dióbél, 5dkg hámozott mandula, 3dkg fenyőmag, só, ½ kávéskanál reszelt szerecsendió, petrezselyem.

A busaszeleteket az elkészítés előtt legalább 2-3 órával bepácoljuk: az olívaolajba belekeverjük az összenyomott fokhagymát, sót, szerecsendiót és a petrezselymet, és ráöntjük a halra. Lefedjük és hűtőbe tesszük. Serpenyőben megpirítjuk a mandulát, diót, fenyőmagot, kevés sót szórunk rá. A pácolt halat jénai edényben közepes sütőben 15 percig sütjük. Kivesszük, és rászórjuk a pirított magokat, majd visszatesszük még kb. 20 percre. A busának finom puha, édes húsa van, gyorsan sül. Sütés előtt fontos bepácolni, hogy ízes legyen. Nem illik hozzá a gombás köret, a mustáros saláta vagy szósz, annál inkább a fóliában sült sárgarépa és paszternák, és a zellerzöldes újburgonya! Nagyon egészséges halféle.


Busa tejben sütve

Busaszelet vagy -filé, tej, zúzott fokhagyma, só, friss bazsalikom, frissen őrölt bors, olívaolaj.

A halszeleteket serpenyőben kb. 10 perc alatt tejben megpárolom, majd zsírjára sütöm szép pirosra, és jó sok friss bazsalikommal megszórom a végén. Jó étvágyat! Nagyon finom, egyáltalán nem érezni a jellegzetes halízt, és egészséges!


Busa vajban

80dkg busaszelet, 8dkg vaj, 1 zöldség erőleveskocka, 8dkg zsemlemorzsa, 3dl erőleves, 1 csokor petrezselyem, majoránna, hal fűszerkeverék.

A halszeleteket besózzuk, halfűszerkeverékkel bedörzsöljük és 20 percig állni hagyjuk. Zöldség erőleveskockával ízesített vízben megpároljuk. Közben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Morzsolt majoránnával, felaprított petrezselyemmel, borssal fűszerezzük, majd felöntjük az erőlevessel. Állandó keverés mellett mártás sűrűségűre főzzük. A halat a főzőléből kiemeljük, lecsöpögtetjük. Tálra helyezzük és leöntjük a vajas mártással. Főtt burgonyával és céklával körítjük.