Cigányhal a Szamos parton

3-4 compó, 5dkg liszt, 1db nagyobb petrezselyemgyökér, só, bors, petrezselyem zöldje, 10dkg vaj, 5dl fehérbor, 3-4 gerezd fokhagyma, 3 tojássárgája.

A megtisztított halat pár percig tegyük forró vízbe, hogy a bőrét könnyebben lenyúzhassuk, majd vágjuk tenyérnyi darabokra. A vaj felén a karikára vágott petrezselyemgyökeret és a finomra vágott petrezselymet megfuttatjuk, majd beletesszük a halszeleteket és a fokhagymát, és felöntjük borral. Csendesen főni hagyjuk. Ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá. A halat, levéből kivéve, tálra tesszük, és a maradék vajjal világos rántást készítünk, ezzel a levet besűrítjük. Leszűrjük, majd 3 tojássárgáját elkeverve benne, a halszeletekre öntjük. Puliszkával tálalva igen ízletes.