Csuka káposztásan

2kg-os csuka, 1kg savanyú káposzta, 10dkg vöröshagyma, 6dkg liszt, 1dkg paprika, 8dkg zsír, 3dl tejföl, só.

A halat megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, 6 egyenlő részre vágjuk. A törzsdarabokat mélyen beirdaljuk. Fejét, farkát, valamint a belsőségeket a hagymával megfőzzük, majd áttörjük. Az így kapott lébe tesszük fel a káposztát főni. A haldarabokat megsózzuk, paprikás lisztben megforgatjuk, forró zsírban kisütjük. Mikor a káposzta puha, felét kiszedjük, beletesszük a sült haldarabokat, majd rá vissza a kiszedett káposztát. A tetejét meglocsoljuk tejföllel, és a sütőben 15 percig sütjük.


Csuka tormamártással

1 szép nagy tisztított csuka, 1 kávéskanál cukor, 1 babérlevél, néhány szem fekete bors, néhány szem szegfűbors,
A tormamártáshoz: 5dkg vaj, 5dkg liszt, 1 kisebb szál friss torma (1 evőkanál reszelt torma).

A csukát gondosan megtisztítjuk. A friss tormát meghámozzuk, lereszeljük. A halat egészben, a fejével együtt, annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. A főzőlevébe beletesszük a cukrot, a babérlevelet, a borsot, a szegfűborsot, és literenként 2 kávéskanálnyi sót adunk hozzá. A halat - forrástól számítva - lassú tűzön 5 percig főzzük. Mikor megfőtt, kiemeljük (a főzőlevet nem öntjük ki), megtisztítjuk a szálkáktól, apró darabokra vágjuk, és melegen tartjuk. A főzőlevet átszűrjük.
A tormamártás: Felforrósítjuk a vajat, világosra pirítjuk benne a lisztet, és felöntjük ½l főzőlével (vagy ugyanennyi húslevessel, kockából). A reszelt tormával és ízlés szerint sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A haldarabokat tálalóedénybe tesszük, és mártással leöntve tálaljuk. Párolt rizst vagy petrezselymes burgonyát kínálhatunk hozzá.


Csuka zsályával fűszerezve

50dkg mélyhűtött spenót, 1 gerezd fokhagyma, 80dkg csuka a középső részéből (4db, kb. 5cm vastag szeletben), 1 evőkanál citromlé, 12 zsályalevél, 4 vékony szelet húsos szalonna, 5dkg vaj, 1dl tejszín, 1 csipet reszelt szerecsendió, 5dkg vágott dióbél.

A mélyhűtött spenótot kiengedjük. A fokhagymát meghámozzuk és összenyomjuk. A halszeleteket leöblítjük, szárazra töröljük, a gerinctől jobbra-balra bevágjuk, majd sóval, borssal és citromlével fűszerezzük. A bevágásokba és a szelet belsejébe 1-1 zsályalevelet helyezünk. A szelet vékony, hasi végeit egymásra hajtjuk, hogy tekercset alkosson, szalonnaszelettel körülcsavarjuk, és cérnával összekötjük. A vaj felét fazékban felforrósítjuk, és közepes tűzön megpároljuk benne a fokhagymát. Hozzáadjuk a spenótot, összeforraljuk, majd meleg helyre tesszük. Serpenyőben felforrósítjuk a maradék vajat, és közepes hőnél 7-8 percig mindkét oldalukon átsütjük benne a halszeleteket. A tejszínt hozzáadjuk a spenóthoz, és kissé besűrítjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A csukaszeleteket a tejszínes spenótmártásra helyezzük, és durvára aprított diót szórunk rá. Körítésként hasábburgonyát adhatunk hozzá.


Csukapörkölt

1kg csukafilé, 5dkg sertészsír, 10dkg vöröshagyma, 1dkg édes fűszerpaprika, 2db paradicsom, 2db tv paprika, só, őrölt feketebors.

A csukafilét 1x1 cm-es kockára daraboljuk, és azt követően besózzuk. Legalább egy órát állni hagyjuk, hogy ne essen szét a halhús. A sertészsíron lepirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Pirospaprikát szórunk rá, és egy kevés vízzel felengedjük. Apróra vágott paprikát és paradicsomot teszünk a pörkölt szaftba. Rövid ideig főzzük, majd beletesszük a kockára darabolt csukát. Csak egy kis ideig főzzük, mivel a hal nagyon hamar megpuhul. Sózzuk, és őrölt feketeborssal ízesítjük.


Diós, narancsos csuka

1kg tisztított csuka, 1 narancs reszelt héja, 1 narancs leve (ha kisebb a narancs, akkor lehet fél naranccsal több), 15dkg dió (darálva vagy közepesen durvára törve), 1 közepes alma, 10dkg füstölt sajt, 10dkg semleges ízű sajt, 2dl főzőtejszín, só, bors, kb. 15 szem borókabogyó, zsálya, zöld rozmaring, chili, 1 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma.

Az alaposan megtisztított csukát ujjnyi szeletekre vágjuk, besózzuk. Amíg a sóban áll (kb. 10 perc) addig elkészítjük a diós, narancsos, fűszeres keveréket a következőképpen: A borókabogyókat, az egész borsot, a zsályát, a zöld rozmaringot és a fokhagymát fűszermozsárban összezúzzuk. Ehhez keverjük az őrölt vagy közepesen durvára tört diót, valamint a narancs reszelt héját. A diós keverékhez öntjük a narancs levét, amely így elképesztően friss, fűszeres, narancsos illatot fog árasztani. Ahhoz pedig, hogy a narancs alapvetően édesen savanykás ízét megtörjük, hozzáadunk annyi őrölt chilit, amennyitől a fűszerezésünknek még nem lesz karakteres csípős íze, csak éppen egy kicsit pikánssá, bizsergetővé válik. Végül csupán a sütés kedvéért hozzáöntjük az evőkanálnyi olívaolajat, és az egészet alaposan összekeverjük. Az így elkészült masszával bekenjük a halszeleteket, és serpenyőben közepes lángon mindkét oldalukat 1-1 percig elősütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a dió ne égjen meg, mert annak nem túl nagy az élvezeti értéke. Az előkészített halszeleteket az eredeti sorrendben (ezáltal visszakapjuk a hal eredeti formáját) behelyezzük egy tepsibe úgy, hogy a szeletek közé egy-egy vékony cikk almát helyezünk. A sajtokat lereszeljük, és a tejszín segítségével sűrű sajtmártást készítünk belőle. A tepsibe helyezett halat leöntjük a sajtmártással, majd az egészet előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes lángon, kb 25 percig sütjük. Mivel a halat elősütöttük, ezért jelentősebb mennyiségű nedvességet nem fog engedni. A tepsiben azonban kiváló ízkompozícióban fog összekeveredni a sajtmártás a diós-narancsos keverékkel. Ezért a köretet ennek figyelembevételével válasszuk ki.


Fokhagymás csuka roston

Végy, ha horgász vagy fogj, egy kb. 2 kilós csukát, kétszer, háromszor forrázd le, pikkelyeit távolítsd el és újra forrázd le, majd a rajta maradt nyálkát durva súrolókefével jó gorombán súrold le. Éles késsel bontsd fel, és a máját tedd félre, beleit és szilványait távolítsd el, belülről száraz ruhával töröld ki. Majd forró vízzel belülről is mosd ki és száraz ruhával újra töröld meg. Fejét az első csigolyánál, uszonyait és farkét vágd le. Ezután a csukát kb. két centinként a csontig irdald be, kívülről jól dörzsöld be sóval, és minden vágatba egy-két mm vastag füstöltszalonna-szeletet helyezz el úgy, hogy mellé egy-egy szelet vékonyra vágott fokhagymadarabka is elférjen. A májat apró darabokra vagdald fel, sózd és borsozd meg és vékony darabokra szelt, sózott zöldpaprikával gyúrd össze. A csukát belül gyengén megsózzuk, vajazzuk, és a hasát az előre elkészített májas zöldpaprikás töltelékkel kitömjük. Az egészet 3-4 réteg fóliába szorosan becsavarjuk és vékony kötöződróttal átkötjük. A közben elkészített vastag parázson, roston megsütjük. Kb. 15 percenként, egynegyeddel fordítjuk, és amikor, kb. 40-50 perc múlva, a gőz az alufólia résein kezd kiáramlani, és a sülthal illat érződni kezd, a tűzről levesszük, lehetőleg fatálra tesszük, és az alufóliát a csuka hátán éles késsel felvágva tálaljuk.


Gefilte fish

1kg-os csuka, 25dkg hagyma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, fél evőkanál cukor, 1 evőkanál reszelt torma, 2 tojásfehérje, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 4 közepes nagyságú hagyma, 1 babérlevél, só.

A halat megtisztítjuk, fejét, farkát, uszonyait levágjuk, a törzset másfél cm-es szeletekre vágjuk. Minden szeletből éles késsel eltávolítjuk a húst, ügyelve, hogy meg ne sértsük a bőrt. A húst lefejtjük a csontokról, és a megtisztított, finomra vágott hagymával, zsemlemorzsával, cukorral, tormával, és a tojásfehérjével összedolgozzuk. Megsózzuk, és úgy töltjük meg vele a haldarabok bőrét, hogy az adatokat egymás mellé rakva újra összeálljon a hal törzse. A hal fejét, farkát, uszonyait a megtisztított, karikára vágott répákkal és a szeletekre vágott hagymával s a babérlevéllel ízlés szerint megsózva összefőzzük, a levet ráöntjük a halra, s a serpenyőt félig lefedve egy órát lassú tűzön főzzük. A lángot levéve hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, tálra tesszük, a levet leszűrjük, ráöntjük a halra, s néhány órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megkocsonyásodjon.


Koloska völgyi csuka

25dkg-os filézett csuka szelet, gyömbér, őrölt mustármag, fokhagymakrém, csípős piros arany, só, 1 fej lilahagyma, olívaolaj.

A csukaszeletet vékonyan bedörzsöljük az őrölt gyömbér, mustármag és só keverékével. Akkora alufóliát tépünk, hogy a csukát bele tudjuk csomagolni. A hagymát vékony karikára szeljük, és a fóliára kirakjuk a halszelet alá, kevés olívaolajat öntünk rá. A csukát vékonyan megkenjük a fokhagymakrémmel összekevert piros arannyal, ráfektetjük a hagymaágyra. A csuka tetejére is hagymakarikákat terítünk. Faszenes grillsütőn, kb. 15 percig mindkét oldalát átsütjük a becsomagolt halnak. Kibontjuk, és roston még 10 percig mindegyik oldalát ropogósra sütjük. Egészséges, könnyű étek. Kertben vagy a zöld természetben felállított grillsütőn laza beszélgetés mellett elcsipegetni a csuka jellegzetesen egyedi ízét lélekemelő élmény.


Mandulás sült hal

1kg halfilé egészben (ponty, csuka, harcsa stb.), ½l tej, 10dkg mandula, 1 citrom, vaj a formához.

A halat megtisztítjuk, megmossuk, nem túl nagy lábosba hajlítjuk, és ráöntjük a tejet. Negyed órát áztatjuk. A mandulát durvára vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. Kivajazunk egy nagyobb tűzálló tálat. A halat kiemeljük a tejből. A tejet felforraljuk, amikor forrni kezd, megsózzuk, és visszatesszük a halat. Lassú tűzön, kb. 5 percig forraljuk. (Könnyen kifut!) A sütőt 220 fokra (gázsütő 7. fokozat) előmelegítjük. A halat óvatosan kiemeljük a tejből, lecsepegtetjük, és a tűzálló tálba fektetjük. Meghintjük a mandulával, a citromhéjjal, és megsütjük (kb. 20 perc). Burgonyapürével és/vagy céklasalátával kínáljuk.


Szalonnás csuka

Kb. 1kg-os csuka, 5dkg baconszalonna, 10dkg vaj, 1 vöröshagyma, 2 szardella (ringli), 2dl húsleves vagy víz, 2 evőkanál tejföl, 2dl zöldszilváni.

A csukát alaposan megtisztítjuk, a fejét levágjuk, egy órát állni hagyjuk. utána szalvétán vagy konyharuhán megszárítjuk, és a hátát egyenlő távolságban baconszeletekkel megtűzdeljük. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, benne aranysárgára pirítjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a szardellát, és beletesszük a csukát. Felöntjük a húslevessel (vagy vízzel) meg a borral, és sűrűn locsolgatva aranysárgára sütjük. Amikor megsült, lapátkanállal óvatosan előmelegített tálra helyezzük, zsírját elkeverjük a tejföllel, és ezzel a mártással meglocsoljuk. Főtt burgonyával és salátával tálaljuk.


Tejfölös csuka

2db kisebb csuka (kb. 12szelet), só, fehérbors, majoránna, 1 kávéskanál ételízesítő, 1 fej vöröshagyma, fokhagyma, 1dl fehérbor, 2 kanál tejföl, liszt, vaj.

A halat megpucoltuk, alaposan megmossuk, és szeletekre vágjuk. Besózzuk, félretesszük. A vajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, beletesszük a halszeleteket, megszórjuk 1 kanál ételízesítővel, fehérborssal, majd fedő alatt pároljuk. Pár perc múlva megforgatjuk, és tovább pároljuk a fedő alatt. Miután szépen kifehéredett, megszórjuk majoránnával, a borral megöntözzük. Közben a tejfölt kikeverjük a liszttel, és a tűzről levéve óvatosan hozzákeverjük. A végén belemorzsoljuk zúzott fokhagymát adunk hozzá. Ha szükséges, a végén sózzuk még. Kockára vágott sült burgonyával tálaljuk.