Hal római tálban

1 fej hagyma, 25dkg sampinyon, 1 gerezd fokhagyma, 8 szelet hal (ízlés szerint ponty, fogas, pisztráng), 1 evőkanál vegyes szárított zöldfűszer (bazsalikom, zsálya, petrezselyem, stb.), 15dkg bacon szeletben, 2,5dl száraz fehérbor, 1 citrom leve, 50dkg brokkoli.

A római tálat kb. 15 percre hideg vízbe beáztatjuk. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk. A gombát megtisztítjuk, és felszeleteljük. A fokhagymát átnyomjuk. A halat leöblítjük. A halat belefektetjük a római tálba. Szétosztjuk rajta a hagymát, a gombát, és megszórjuk a zöldfűszerekkel. Ráfektetjük a szalonnaszeleteket. A bort összekeverjük a fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük, majd a halra öntjük. Megcsepegtetjük a citromlével. Lezárjuk a római tálat, betesszük a hideg sütőbe, és 220 fokon (gázsütő 4. fokozat) 45 percig sütjük. A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, rózsáira szedjük, és kissé megborsozzuk. A sütési idő lejárta előtt 25 perccel a halra tesszük. Párolt vadrizs-rizskeveréket, és pirítóst kínáljunk hozzá.


Halpogácsa

1kg vegyes hal (keszeg, kárász), 1 zsemle, 1dl tej, 1 tojás, fűszerkeverék (esetleg még kakukkfű, bazsalikom), só, bors, 4-5 gerezd fokhagyma, bőven petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, olaj.

A halakat megtisztítjuk, fejüket, uszonyukat eltávolítjuk, forró vízbe dobjuk, tíz-tizenöt percnyi főzés után leszűrjük. Amikor kissé kihűltek, a húst a gerincről és a szálkáról lefejtjük, átdaráljuk, közben a megmaradt szálkát eltávolítjuk. Hozzáadva a tejben megáztatott zsemlét újra átdaráljuk, és a megtisztított, összetört fokhagymával, a tojással, a fűszerkeverékkel és a többi fűszerrel, az apróra vágott petrezselyemzölddel összegyúrjuk, vizes kézzel fasírtalakúra vagy hosszúkás kolbászkákká formáljuk, zsemlemorzsában megforgatjuk, s forró zsírban vagy olajban kisütjük. Melegen vagy hidegen tálaljuk, mustárt, majonézt, ketchupot, fejes vagy franciasalátát kínálunk hozzá.


Mandulás sült hal

1kg halfilé egészben (ponty, csuka, harcsa stb.), ½l tej, 10dkg mandula, 1 citrom, vaj a formához.

A halat megtisztítjuk, megmossuk, nem túl nagy lábosba hajlítjuk, és ráöntjük a tejet. Negyed órát áztatjuk. A mandulát durvára vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. Kivajazunk egy nagyobb tűzálló tálat. A halat kiemeljük a tejből. A tejet felforraljuk, amikor forrni kezd, megsózzuk, és visszatesszük a halat. Lassú tűzön kb. 5 percig forraljuk. (Könnyen kifut!) A sütőt 220oC-ra (gázsütő 7. fokozat) előmelegítjük. A halat óvatosan kiemeljük a tejből, lecsepegtetjük, és a tűzálló tálba fektetjük. Meghintjük a mandulával, a citromhéjjal, és megsütjük (kb. 20 perc). Burgonyapürével és/vagy céklasalátával kínáljuk.


Pikáns zöldséges hal

1,5kg ponty vagy süllő, 25dkg sárgarépa, 25dkg fehérrépa, 3dl tejszín, 1cs. petrezselyemzöld, 1db camping sajt, 1 kis és 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál margarin, 1 evőkanál olaj, só, ételízesítő, fűszerkeverék: bazsalikom, kakukkfű, lestyán, rozmaring összekeverve.

A megpucolt halat egyik oldalán kétujjnyi távolságra beirdaljuk. Sütés előtt egy órával kívül-belül besózzuk, ételízesítővel megszórjuk. A kis fej hagymát apró kockákra vágjuk, kávéskanálnyi margarinon megdinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymzöldet, és tovább pirítjuk, majd a sajtot is hozzáadjuk. Addig kavargatjuk, amíg elolvad. Kevés ételízesítővel, és a fűszerkeverék ¼ részével összedolgozzuk. Ha kihűlt, beletöltjük a hal belsejébe. A megmaradt margarint a karikára vágott zöldségekkel megpároljuk, ételízesítővel ízesítjük. Ha kész, ráöntjük a tejszínt, belekarikázzuk a vöröshagymát, rászórjuk a maradék fűszerkeveréket. Jól összekeverjük, és tepsibe öntjük. A zöldségeket a tepsi két szélére igazítjuk, középre a halat tesszük az irdalt részével felfelé. Olajjal megkenjük, és fóliával letakarjuk. Előmelegített sütőbe tesszük. 20 perc után a fóliát levesszük és ropogósra sütjük (kb.30 perc).


Rozmaringos menyhal

A menyhalat erősen megsózva lekaparjuk és 4-5cm vastag patkókra meg faroknyelekre vágjuk. Jól besózva mély tálba tesszük, egy bögrében összekeverjük egy egész citrom levét (egy citrom kábé 3 közepes, 30 dekás menyhal pácolására elég) pár evőkanálnyi extraszűz olívaolajjal és egy jelentős löketnyi őrölt rozmaringgal. A páclevet a menyhalakra öntjük, a májakat és a tejet-ikrát hirtelen kisütjük, pirospaprikával és lilahagymával megesszük. Másnap a halakat kivesszük a léből, szűrőbe rakjuk lecsöpögni és megcsináljuk a panírt, ami kukoricaliszt + kis só + pár kávéskanalnyi őrölt rozmaring. A darabokat együtt beledobjuk, összerázzuk, leverjük a felesleges lisztet, és a cuccot kisütjük forró olajban.


Tejben párolt hal

1 kecsege, csuka, vagy fogas, 0,5l tej, 8dkg vaj, 4 evőkanál liszt, só.

A megtisztított, besózott halat a tejben megpárolom. Közben a vajból, lisztből világos rántást készítek, felengedem tejjel és mártás sűrűségűre beforralom. A halat tálra teszem és ráöntöm a mártást. Rizzsel körítem.


Tejfölös hal

1kg hal, 3ek. olaj vagy 5dkg zsír, 2dl tejföl, paprika, hagyma , só.

A halat megtisztítjuk, besózzuk. Ha nagyobb, hosszában kettészeljük. Kikent zománcos tepsibe tesszük, megszórjuk az apróra vágott hagymával és paprikával, kevés vizet öntünk alá, és tűzhelyen kezdjük párolni-forralni fóliával letakarva. Majd sütőbe tesszük, és 15-20 percig sütjük. 2dl tejfölt egy kanál liszttel besűrítünk, a halra öntjük, és még pár percig visszatesszük a sütőbe. A megsült halat egészben tálra tesszük és leöntjük a paprikás lével. Rizzsel, vagy tört burgonyával tálaljuk.