2
 

Roston sült keszeg

4 kis keszeg, néhány szál kapor, 1-2 evőkanál grill fűszerkeverék, 3-4 evőkanál olaj.

A keszegeket megtisztítjuk, sűrűn bevagdossuk, bekenjük olajjal, és beszórjuk a fűszerkeverékkel. A rostélyra fektetjük a kaporszálakat, erre a halakat, és mérsékelt tűz felett kb. 20 percig sütjük, közben pár csepp olajjal gyakran locsolgatjuk.


Sárban sült keszeg vagy kárász

Édesapám még a hatvanas évek elején látta a sárközi cigányok halsütési módját.

A kifogott keszeget, kárászt kibelezték, de nem pikkelyezték le. A halakat kívül-belül sózták, paprikázták, majd betekerték sárral kevert fűszálakkal. Beledobták a parázsba, majd egyszer-egyszer megforgatták. Mikor kérgesre sült, akkor kipiszkálták és egy nagyobb kővel csapást mértek rá. A kemény kéreg kettétört és kibukkant belőle az illatozó halhús. A pikkelyek az agyagkéreghez tapadtak.


Süllő roston

4db süllő, 1 citrom leve, só.

A tisztított süllőket szárazra törlöm és meglocsolom a citromlével. 20 percnyi pihentetés után újra letörlöm, rostra helyezem. Oldalanként kb. 4-6 percig grillezem. Csak a kész halakat sózom.


Szalonnás hal

Személyenként egy kisebb, vagy fél nagyobb hal, 10dkg füstölt szalonna.

A szalonnát késsel elkaparom, és a bevagdosott hal vágataiba kenem. Sülés közben "önkenő módon" zsírozza a sülő halat.

2