Balatoni halászlé 1

½kg apróhal (pl. keszeg), 1kg ponty, 20dkg hagyma, 5dkg édes-nemes paprika, 3dkg só, 1-2 cseresznyepaprika.

A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom. Az apróhalakat 3 liter vízbe felteszem főni, majd áttöröm. A levébe belerakom a pontyot, az áttört apróhalat és a hagymát. Mikor forr, beleteszem a sót és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy háromnegyed órai forrást követően kész.


Balatoni halászlé 2

½kg apróhal (pl keszeg), 1½kg ponty, 1kg harcsa, 25dkg hagyma, 5dkg pirospaprika, 3dkg só, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom.

A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom. Az apróhalakat és a nagy halak fejét, farkát, a paprikát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát 3 liter vízbe felteszem főni, majd áttöröm. A levébe belerakom a pontyot, a harcsát, az áttört apróhalat és a hagymát és még egy liternyi vizet. Mikor forr beleteszem a sót és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy 35-40 percnyi forralást követően kész.