1

Nem paszírozott halászlevek:

Bajai halászlé 1

1kg ponty, 15dkg hagyma, 5dkg házi paprika, 2dkg só, 10dkg paradicsom, 5dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.


Bajai halászlé 2

1kg ponty, 25dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb., 2 fej közepes hagyma, 2 púpozott ek. őrölt pirospaprika (az egyik kanál édesnemes, a másik erős paprika legyen!), 2dkg só, 1 kis paradicsom, 1 kis hegyes zöldpaprika, 1 cseresznyepaprika, ¼l vörösbor.

Az apróra vágott hagymát beletesszük a bográcsba, rátöltünk 11 dl hideg vizet, beledobjuk a már 2 órával előbb feldarabolt és besózott halat, és feltesszük főni. Mikor forrni kezd (vigyázzunk, a keletkezett szürkés habot leszedni nem szabad!), beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, tetejére dobjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntjük a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos! Helyette időnként megrázogatjuk a bográcsot. A forrástól számított kb. 35-40 percig egyenletes rotyogtatás után, kóstolással döntjük el, harmonikusak-e már az ízek? Az esetleges ikrát, tejet a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobjuk bele. Minden perc számít, de egyre vigyázzunk: a halnak nem szabad szétfőnie! Baján tálaláskor frissen főtt hosszúmetéltet is adnak hozzá.


Bajai halászlé 3

1,5kg ponty, kb. 20dkg vöröshagyma, 6-7dkg sárközi jófajta paprika, só, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, (télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó), bajai halászlétészta.

A halat lepikkelyezem, megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, egy késpengével lepattintom a keserűfogát (ez nagyon fontos, mert különben eldobhatjuk az egészet!). A hagymát apróra vágom, 3-3,5 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mintegy 10 perc elteltét követően sózom, beledobom a házipaprikát, a paradicsomot és a paprikát, esetleg a cseresznyepaprikát. Erős tűzön, kb. ½óráig forralom. Főtt halászlétésztával tálalom. Utána túrós csuszát kínálok sok szalonnapörccel.


Bajai halászlé 4

Egy hortobágyi halászléalap nevű fagyasztott készítmény hátoldalán olvastam a következő receptet 2000 decemberében. (... hát, nem így készül a bajai halászlé ...)

2kg ponty, vagy vegyes hal, 2-4db halfej, 200g vöröshagyma, 1db zöldpaprika, 1db burgonya, 1db paradicsom, fűszerpaprika, liszt, tojás, só.

A megtisztított halat ujjnyi szeletekre vágjuk, lesózzuk. A halfejet szeletelt vöröshagymával, zöldpaprikával, burgonyával, paradicsommal, hideg vízben feltesszük főzni. Amikor a habját elforrta, meghintjük fűszerpaprikával, sózzuk és kb. 1,5-2 órát lassan forraljuk, majd leszűrjük. Közben a lisztből és a tojásból gyúrt tésztát készítünk, széles metéltet vágunk belőle, kifőzzük leöblítjük. A leszűrt halalaplébe belefőzzük a haldarabokat. A főtt tésztát tálba tesszük, rámerjük a forró halászlevet és a haldarabokat.


Bácskai halászlé

2-2 szelet harcsa, ponty, kecsege, csuka, 30-40dkg apróhal, 3 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1dl bor, paprika, só, 1 cseresznyepaprika.

A megtisztított apróhalat felteszem kb. 1 órára hideg vízbe főni. Ezalatt, egy nagyobb edényben felteszem az apróra vágott hagymát és a halszeleteket. Az apróhalakat áttöröm, és a levével együtt beleteszem a halszeletes edénybe. Forráskor hozzáadom a felkarikázott paprikát, paradicsomot, a bort és megsózom. Mikor majdnem kész, akkor teszem bele a törött paprikát.


Dunai halászlé 1 (rétegesen)

1kg ponty, harcsa, törpeharcsa, 2 fej hagyma, édes és csípős házi paprika.

A karikára vágott hagymát és a halszeleteket a bográcsba rétegesen rakom le. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Forráskor, ahol buzog, beleszórom a paprika felét. Csak rázogatva főzöm, sohasem keverem. A főzés vége felé beleteszem a tejet és az ikrát, majd a parika maradékát.


Dunai halászlé 2 (Dunaújvárosiasan)

1,5kg ponty, 0,5kg apróhal (kárász, keszeg stb.), 3 fej hagyma, 10dkg édes paprika, 1 erős paprika, csuszatészta.

Az apróra vágott hagymát a bográcsban 1 liter vízben félóra hosszat főzöm. Beleteszem a halszeleteket a fejjel és a farkával együtt. Megpaprikázom, sózom, annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Csak rázogatva főzöm, nem szabad keverni. Félórai főzés után főtt csuszatésztával tálalom.


Dunai halászlé 3

1db egykilós ponty, egy nagy fej vöröshagyma (csak tavalyi jó), két evőkanál piros paprika, só, víz, ha nagyobb mennyiséget akarsz, ennek a többszörösét vedd.

Fontos az előkészítés, a főzés már gyorsan megy. A pontyot tisztítás után be kell irdalni, ezután kétujjnyi vastag szeletekre vágni. Két órára hagyd állni hideg helyen besózva. A hagymát nagyon apróra kell felvágni (nem reszelni). Rétegesen rakd le a bográcsba vagy a fazékba, és annyi vízzel öntsd fel, amennyi jól ellepi. Sózd meg, és erős lángon forrald fel. A paprika felét amikor felforrt, a másik felét közvetlenül az elkészülte után tedd bele. 25 perc alatt nagyon erős lángon főzve készen is van. Csak akkor lesz finom, ha főzés közben majdnem kiugrik a bográcsból.


Dunai halászlé vegyes halból 1

1kg vegyes hal, 15dkg hagyma, 3dkg paprika, 2,5dkg só, 5dkg paradicsom, 5dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 5dkg burgonya, 4 adag kockatészta, 2-3 cseresznyepaprika.

A megtisztított halat darabokra vágom és egy lábasba teszem. A hagymát apróra vágom, a sóval, a paprikával, a paradicsommal, a paprikával, a kockára vágott burgonyával együtt a halra dobom. 3 liter vízzel felöntöm, beleteszem a cseresznyepaprikát. Erős tűzön 40 percig forralom. A halat kiszedem, a levét leszűröm, és kockatésztát főzök ki benne. Erre tálalom a levet és a főtt halat.

 
1