2
 

Dunai halászlé vegyes halból 2

0,5kg ponty, 0,5kg harcsa, 50dkg süllő, 30dkg kecsege, 25dkg hagyma, 3dkg paprika, 2,5dkg só, 5dkg paradicsom, 10dkg zöldpaprika, (télen 2 kanál lecsó).

A megtisztított halat 6-8 dkg-os darabokra vágom és besózom. A hagymát apróra vágom, a halfejekkel, gerincekkel, farokkal és uszonyokkal, paprikával háromnegyed óráig főzöm. A levet leszűröm, ráöntöm a besózott halakra. Hozzáteszem az esetleges ikrát, tejet, paprikát és paradicsomot, majd 25 percnyi forralás után kész.


Dunakömlődi halászlé 1

1kg ponty, 35dkg vöröshagyma, 4dkg házi paprika, 2dkg sűrített paradicsom, 2dkg só, 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát, majd besózom és a sóban egy órán át állni hagyom. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forr beleteszem a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy húsz-huszonöt percnyi forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Főtt gyufatésztával tálalom.


Dunakömlődi halászlé 2

1kg ponty, 20dkg vöröshagyma, pirospaprika, só, egy doboz Pritamin paprikapüré, cseresznyepaprika, metélttészta.

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát, kiveszem a kopoltyút, majd besózom és a sóban egy órán át állni hagyom. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forr beleteszem a paprika felét, a Pritamint, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy húsz-huszonöt percnyi forrást követően beleteszem a paprika másik felét, és még öt percig forralom. Kifőtt metélttésztával tálalom.


Dunapentelei halászlé

1kg körüli ponty, 10dkg vöröshagyma, 2dkg paprika, só, 1 cseresznyepaprika.

A megtisztított pontyot a hasa alján felhasítjuk, a belsejét kipucoljuk. Levágjuk a fejét, melyből a keserűfogat eltávolítjuk. A halat 3 ujjnyi széles szeletekre vágjuk. A bogrács aljára egy sor apróra vágott hagymát, egy sor halat teszünk, amit behintünk pirospaprikával, sóval, majd ismét hagymát, halat, paprikát, sót teszünk. Ezt úgy ismételjük, hogy felülre hal kerüljön. Annyi vizet öntünk rá, hogy a halat jól ellepje, majd beletesszük a cseresznyepaprikát és a forrástól számítottan 40 percig főzzük. Amikor megfőtt, kiszedjük a halat egy tálba, a levet leszűrjük és a halra öntve tálaljuk. (Készítik úgy is, hogy a leszűrt léhez passzírozzák a hagymát, és a léhez meleg vízben oldott 2 db szegedi halászlékockát öntenek. A levet megforrósítva a halra öntik.)


Halászlé a magam módján (lé tésztával)

1kg pontyfej és farok, két nagy fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, (télen ezek helyett 2ek lecsó), 3ek paprika, cseresznyepaprika, só.

Aki a levet szereti tésztával, vagy kenyérrel, annak ez a receptje. A legtöbb kocsonyásító anyag ezekben a részekben található. A fejekből kipattintom a keserűfogakat. A fejet, farkat az apróra vágott hagymával együtt 2 liter vízbe felteszem főni. Mikor forr beleteszem a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy huszonöt-harminc percnyi forrást követően beleteszem a paprika másik felét, és még öt percig forralom.


Halászlé halászosan

1kg hal, 2 fej hagyma, paprika, só, cseresznyepaprika.

A halat megtisztítom, felszeletelem és osztályozom. A bogrács aljára teszem az apróra vágott hagymát, erre a halfejeket, farkakat, uszonyokat. A tetejére jön a halszelet. Sózom, paprikázom és felöntöm vízzel. 35-40 percnyi erős forralás után tálalható.


Kató-féle halászlé

1kg halaprólék, 1,5kg ponty, 0,5kg apróhal (kárász, keszeg), 3 vöröshagyma, 10dkg édes paprika, só, erős paprika.

A halat kibelezzük, megtisztítjuk a pikkelyétől, szeletekre vágjuk, megsózzuk. Bográcsba vagy leveses fazékba tesszük az apróra vágott hagymát, felöntjük vízzel és több, mint fél óráig főzzük. Ha megfőtt a hagyma, hozzátesszük a halszeleteket a fejjel és a farkával együtt. Megpaprikázzuk, rövid ideig még forraljuk, felöntve annyi vízzel, amennyi levest akarunk. A hal nagyon hamar megfő, keverni nem szabad, csak rázogatni.


Tolnai halászlé - bográcsban

1,5-1,8kg ponty 2-3 tenyérnyi kárász, 5-6 törpeharcsa, 2 fej tojásnyi vöröshagyma,3 púpozott evőkanál finom (házi) őrölt paprika (jó minősége talán még a halnál is fontosabb), 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, vegeta, 2 dl száraz vörösbor, diónyi piros arany, gulyáskrém.

A vöröshagymát célszerű zöldségvágóval pépesre turmixolni, vagy egészen apróra összevágni. Először a kárászt és a törpeharcsákat tesszük fel, hagymát, fokhagymát, sót, piros aranyat teszünk bele, és felöntjük kb. 2,2-2,5 l hideg vízzel. Forráskor beletesszük az őrölt paprikát, és közepes tűzön 25-30 percig forraljuk. Kóstolgatással beállítjuk a sósságát. A bográcsot a tűzről levéve, kiszedjük lyukacsos kanállal a halhúst. Célszerű hosszúkás halastálra kirakni a halakat és már lehet is csemegézni a finom halhúst. A 2,5-3 cm-es szeletekre vágott pontyot, fejet, farkat a hallébe tesszük, majd további 30 percig közepes tűzön forraljuk. Kb. 15 perc után beleöntjük a 2 dl vörösbort, vegetával ízesítjük, és beállítjuk a sósságát. (Inkább érezzük egy kicsit sósabbnak, mert ha halászlé-tésztával tálaljuk, akkor az egy kicsit elvesz a sósságából).

Paszírozott halászlevek:

Fajszi halászlé

½kg apróhal, ½kg nagyobb hal (ponty, harcsa, kecsege stb.), 5dkg zsír, 3 nagy fej hagyma, 1ek paprika, só, halászlétészta.

A bográcsban felhevítem a zsírt, a hagymát apróra vágom és a zsírban megpirítom, meghintem a paprikával, és felengedem kb 3 liternyi vízzel. Mikor forr, beleteszem az apróhalat és háromnegyed órán át időnként rázogatva főzöm. Áttöröm, leszűröm, sózom és lében megfőzöm a halszeleteket.


Révfalusi regős halászlé

1kg halaprólék, 1,5kg pontyszelet, 5dkg zsír, 1 nagy fej hagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 20dkg leveszöldség, 50dkg burgonya, 2dl száraz fehérbor, 4dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, só, erős paprika.

A bográcsban felhevítem a zsírt, a hagymát apróra vágom és a zsíron megpirítom, meghintem a paprikával, és beleteszem a halaprólékot. Felengedem kb 3 liter vízzel. Beleteszem a paprikát, a paradicsomot, a leveszöldséget, a cseresznyepaprikát. Mikor megfőtt, kiszedem a zöldséget, a többit pedig átpaszírozom. Az így nyert alaplébe beleteszem a pontyderék-szeleteket, a feldarabolt burgonyát, a bort, a babérlevelet. Jól összeforralom, készre főzöm.

2