Gombás halászlé

1,5kg ponty, 50dkg halbelsőség, 50dkg vöröshagyma, 4-5 erős paprika, 25dkg gomba, pirospaprika, őrölt bors, só.

A halat megtisztítom, hat szép szeletet félreteszek belőle, a többit és a belsőséget a négyfelé vágott hagymákkal és az erős paprikákkal 2 liter vízben jó puhára főzöm. Áttöröm és ha a lé sűrű lenne, még öntök hozzá vizet. Pirospaprikával, sóval, borssal fűszerezem, beleteszem a felszeletelt gombát és 5 percig főzöm. Végül belerakom a félretett halszeleteket és még 20 percig forralom a gombás halászlét.


Korhelyhalászlé 1

1kg hal, 5dkg zsír, 3 fej hagyma, 15dkg sárgarépa, 15dkg gyökér, 1 zeller, 1ek. paprika, só, 1 pohár tejföl, 1 tojás sárgája, ecet, 1 babérlevél, 1kk. kristálycukor, kenyér.

A bográcsban felhevítem a zsírt, a hagymát apróra vágom, és a zsírban megpirítom, meghintem a paprikával, majd felengedem kb. 3 liternyi vízzel. Mikor forr, beleteszem a feldarabolt halat. és háromnegyed órán át időnként rázogatva főzöm. Áttöröm, leszűröm, sózom, és a lében megfőzöm a csíkokra vágott zöldségeket. Beleteszek egy babérlevelet, egy kanál ecetet és egy kávéskanál cukrot. A zöldségek puhulásakor behabarom a tejföllel elkevert tojássárgával, és még 5 percet rotyogtatom.


Korhely halászlé 2

2db egész ponty, 4 fej vöröshagyma, 8dkg fűszerpaprika, 1db zöld erős paprika, 2db tv paprika, 2db paradicsom, 3db sárgarépa, 1db zeller, 2db citrom, 4dl tejföl, 2db halászlékocka.

A ponty csontjaiból hagyományos halászlevet készítünk. A csontokat, és a hal fejét hideg vízbe tesszük. A fejből vágjuk ki a szemet, a kopoltyúkat és a keserűfogat is. A víz alig lepje el a csontokat. Hozzáadjuk a felcsíkozott vöröshagymát, a paradicsomot, az erős paprikát, sózzuk, és egy halászlé kockát dobunk bele. Felforraljuk, majd visszaveszünk a tűzből, és egészen csendesen főzzük tovább. A filéket beirdaljuk, besózzuk. A leszűrt halászlébe beleszórjuk a fűszerpaprikát, és a metéltre vágott, lepirított zöldségeket, valamint a halhúst. 2-3 percig főzzük csendes tűzön, majd citromlével ízesítjük. A levest gazdagíthatjuk gyufatésztával. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk, és karikázott erős


Korhely halászlé 3

Személyenként 25-30dkg nemes hal (jó, ha van a ponty mellett harcsa, esetleg süllő), 1 pontyfej, kb. 50dkg keszeg, 2 vöröshagyma, 1 cseresznyepaprika, 2 kávéskanál édes pirospaprika, néhány szem bors, 1-2 citromkarika, kevés citromlé, 1dl tejföl.

A megtisztított hagymát karikára vágjuk, és a halfejjel, amiből eltávolítottuk a keserűfogat, a keszegekkel, pirospaprikával annyi hideg vízben, amennyi ellepi, kis lángon harminc percig főzzük, aztán átpasszírozzuk. Ebbe az alaplébe tesszük bele az előzőleg megsózott halszeleteket, néhány szem borsot, ízlés szerint esetleg a cseresznyepaprikát, s nagyon kis lángon harmincöt-negyven percig, illetve addig főzzük, amíg a halszeletek feljönnek. Nem kavarjuk, csak mozgatjuk az edényt. Tálalás előtt belefőzünk egy-két citromkarikát, s kevés citromlével és tejföllel savanyítjuk. A halszeleteket szűrőkanállal kivesszük, a levet megkóstoljuk, ha kell, utánízesítjük. Még tartalmasabbá tehetjük a halászlevet, ha néhány perccel tálalás előtt ikrát, tejet teszünk bele. A cseresznyepaprikát felszeletelve külön is tálalhatjuk, hogy ki-ki tetszés szerint vegyen belőle.


Korhely halászlé 4

2kg tisztított, konyhakész ponty, 1 citrom, 1 fej hagyma, 1 mokkáskanál szárított tárkony, 5 szem egész bors, 2 babérlevél, 1 evőkanál pirospaprika, 1,5dl tejföl, 1 csokor petrezselyem.

A pontyot megmossuk, kifilézzük, fejét, farkát, uszonyait levágjuk, és a húsát falatnyi kockákra vágjuk. A citromot megmossuk, karikákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, hat-nyolc darabra vágjuk. A halcsontot, a fejet, a farkat, az uszonyokat 2 liter hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a citromot, a hagymát, a tárkonyt, a borsot, a babérlevelet és egy csipet sót. Lassú tűzön 1,5 óráig főzzük. A halkockákat lábosba tesszük, meghintjük pirospaprikával, összekeverjük, és rászűrjük a forró hallevest. A tejfölt simára keverjük kevés lével, és a leveshez adjuk. Felforraljuk, és lassú forralással kb. 10 percig főzzük. Kevergetni nem szabad! Ennyi idő alatt megpuhul a halhús. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. Tálaláskor a levest tányérokba merjük, megszórjuk a petrezselyemmel. Pirított kenyeret kínálhatunk hozzá.