1

Bazsalikomos harcsa

Harcsaszeletek, hidegen sajtolt olaj, só, bazsalikom, fokhagyma, durvára darált bors.

Előző este az olajban elkevert fűszerekbe bepácolom az előzetesen besózott harcsaszeleteket. Éjszakára a hűtőbe pakolom érlelés céljából. Másnap tepsibe rendezem a halat, külön olaj már nem kell a tepsibe. 200oC-on, kb. 35 percet sütöm, akkor jó, ha a hal alja pirosas, kérges. Friss savanyú káposztával vagy salátával tálalom.


Chilis harcsa sült paprikával

40dkg harcsafilé, 1 csipet rozmaring, 3db paprika, 6dkg margarin, 30dkg hosszúmetélt, 10dkg trappista sajt, 1 csomag knorr chilis Rafinéria, 1 db halászlékocka, ízlés szerint ételízesítő.

Az ételízesítővel fűszerezett harcsafilét vajon hirtelen elősütjük, majd a halászlékockát feloldjuk ½ liter vízben, és megpároljuk benne az elősütött halat. A tésztát ételízesítős vízben megfőzzük, leszűrjük, és a felét margarinnal kikent tepsibe öntjük. A paprikákat kettévágjuk, rozmaringgal ízesítjük, majd sütőben megsütjük. A knorr chilis Rafinériát kb. ½ liter vízben felfőzzük, ráöntjük a tésztára, egy kevés reszelt sajtot és paprikát teszünk rá. A halfiléket rásorakoztatjuk, megszórjuk reszelt sajttal, mártást csurgatunk rá, s ebben a sorrendben folytatjuk, míg elfogynak a hozzávalók. A tetejére tészta és sajt kerüljön. Meleg sütőben, kb. 30 percig, pirosra sütjük. Szebben tudjuk szeletelni, ha tálalás előtt pihentetjük.


Citromos-fokhagymás afrikai harcsa

1db nyúzott afrikai harcsa törzs, 3 nagy gerezd fokhagyma, 1 citrom reszelt héja,1 csomag petrezselyem, só, bors, zsiradék vagy olaj.

Tálba öntjük azt az olaj vagy zsiradékmennyiséget, amiben a halat sütjük, belereszeljük az 1 citrom héját, lereszeljük a fokhagymát is, beletesszük a sóval és borssal együtt, a petrezselymet apróra vágjuk, és ezt is beleszórjuk. Ebben pihentetjük a halat 2-3 órát. Tepsibe tesszük, mellérakhatunk krumplit karikára vágva. Süssük meg közepes lángon. Kb. 1 óra alatt kész.


Finomfüves harcsa tejfölben sütve

1kg harcsa, 3dl tejföl, 2 tojás, őrölt bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 fej lilahagyma , petrezselyem, kapor, gyufatészta.

A harcsát filézve és patkószeletekre vágva is elkészíthetjük. Először keverjük a tejfölbe a finomra vágott kaprot, a petrezselymet, a lilahagymát, a fokhagymát, a tojásokat, egy kis őrölt borssal bolondítsuk meg. Tegyük kivajazott tepsibe a sózott, borsozott halszeleteket, öntsük rá a tejfölös masszát, majd sütőben, 170oC-on 20-25 perc alatt süssük készre. Köretnek vajas-petrezselymes gyufatésztát kínáljunk.


Fűszeres morzsában sült harcsa

1kg harcsa, 15dkg zsemlemorzsa, fél cseresznyepaprika , fél csokor petrezselyem, őrölt bors, olaj, só,
A körethez:, 70dkg burgonya, petrezselyem, só.

Filézzük ki a harcsát, sózzuk meg. Keverjünk a zsemlemorzsába őrölt borsot, paprikát és egy kis petrezselymet, ebben forgassuk meg a halat. Kevés olajban pirítsunk meg egy gerezd fokhagymát, hogy az olajnak kellemes íze legyen, majd először a bőrös felével lefelé, majd a másik oldalára fordítva is süssük meg a harcsát. Köretnek petrezselymes burgonyát kínáljunk.


Harcsa almás-mustáros szósszal

1 fej hagyma , 30dkg savanykás alma , 30dkg sóska, 1 piros chili, 4 harcsaszelet (20 dkg/db), 1,5dl száraz fehérbor, 1 teáskanál mustármag, 5 szem bors , 1 evőkanál olaj, 2dkg vaj, 1dl tejszín, 1 evőkanál dijoni mustár.

A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházát kiemeljük, húsát felszeleteljük. A sóskát megmossuk, szárát lecsípjük, a chilit megtisztítjuk, és mindkettőt csíkokra vágjuk. A halat leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, enyhén sózzuk-borsozzuk.
Nagy kuktaedényben felforralunk negyed liter vizet a borral, a mustármaggal és a szemes borssal. A halfiléket bekenjük olajjal, és egymás mellé a kukta párolóbetétjére helyezzük. Lefedjük, és 8-10 percig pároljuk, majd a halat alufóliába csavarjuk, és a sütő legkisebb fokozatán melegen tartjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, a hagymát és az almát 6 percig állandóan kevergetve megpároljuk benne. Másfél deci párolófolyadékot öntünk hozzá, és kissé besűrítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, a mustárt, és együtt felfőzzük, sóval-borssal ízesítjük. A sóska és a chili felét belekeverjük a mártásba, és a halra öntjük. A maradék sóskát a tetejére szórjuk. Köretként sós vízben főtt burgonyát kínáljunk.


Harcsa kékre főzve

1,5 kg harcsa, 2 dl fehérbor, 3 db babérlevél, 10 dkg vöröshagyma, 5 gr bors, 15 dkg vegyes zöldség, ecet, só.

A halat megtisztítjuk, daraboljuk, majd állni hagyjuk. Halfőző edényben az összes hozzávalót vízzel felforraljuk és beleteszzük a halat. Ha megpuhult tálra tesszük és sósburgonyával tálaljuk.


Harcsa magos kenyérkéregben

60dkg harcsafilé, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 10 szelet tósztkenyér, 2dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 teáskanál magos mustár, 1 evőkanál vágott zellerzöld, 10dkg tisztított napraforgómag, ½dl fehérbor.

A halfiléket megmossuk, leszárítjuk, feldaraboljuk, és besózzuk. Kicsit állni hagyjuk a sóval. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk.
Felforrósítjuk az olajat, megsütjük benne a hal mindkét oldalát, ügyelve, hogy szaftos maradjon. Mielőtt kivesszük a serpenyőből, az olajba belekeverjük a fokhagymát. A halszeleteket tepsire fektetjük. A sütőt 180oC-ra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A kenyérnek levágjuk a héját, majd a belet apró kockára vágjuk. Összekeverjük a vajjal, a tojássárgájával, a mustárral, a zellerzölddel, a napraforgómaggal, a borral, és sóval, borssal fűszerezzük. Ezt a keveréket ráhalmozzuk a halszeletekre. A halat a sütőben addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul (kb. 20 perc), kivesszük, tálaljuk. Köretnek tetszőleges párolt zöldséget adhatunk.


Harcsafilé házi gyufatésztával, és pezsgős sabayonnal

80dkg harcsafilé, 10dkg vaj, 2db tojássárgája, 1,5-2dl száraz pezsgő, só, bors, citromfű, 40dkg liszt, 4db tojás, 5dl tejföl, 1 csokor petrezselyem.

A serpenyőben kevés vizet forralunk, beleteszünk csipet sót. A 80dkg harcsafilének lenyúzzuk a bőrét, levágjuk az oldalán megmaradt szálkáit és az uszonyát. Besózzuk, és bő vajban, fedő alatt pároljuk. Amikor a hal félig megpuhult, megfordítjuk, és fedő nélkül pároljuk tovább. A pezsgős sabayont vízfürdőn készítjük el. A forrásban lévő vízzel teli lábasra tesszük a keverőtálat, amiben 2 tojássárgáját és a száraz fehérpezsgőt sóval, borssal és citromfűvel felhabosítunk. A mártás akkor jó, amikor már az alja sem folyékony. A házi gyufatésztához a lisztet, 4db egész tojást, a tejfölt, és egy csipet sót alaposan összedolgozunk. Hűtőben 15-20 percig állni hagyjuk. Ezután még egyszer átgyúrjuk, lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és gyufaszál méretűre vágjuk. Összeforgatjuk, és lobogó, sós vízben néhány perc alatt készre főzzük. Leszűrjük, majd átforgatjuk azon a vajon, amelyen a halat pároltuk. Végül petrezselymet vágunk bele.


Harcsa steak füstölt pisztránggal

60dkg harcsa, 1db füstölt pisztráng, 30dkg cukkíni, 30dkg mogyoró burgonya, 10dkg vaj, 2dl Sauvignon Blanc, 2 evőkanál liszt, 5dkg zsemlemorzsa, 1dl tejszín, 1 csokor kapor, só.

A harcsát előkészítjük, sózzuk, borsozzuk. A pisztrángot lehúzzuk a gerincéről, és ezt a filét belehelyezzük a harcsába. A vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és lepirítjuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, felöntjük a tejszínnel, elkeverjük, és ha szükséges, kevés alaplével hígítjuk. Visszahelyezzük a tűzre, és beforraljuk. Finomra vágott kaporral ízesítjük. Pár csepp Sauvignon Blanc-t töltünk hozzá, majd sózzuk, borsozzuk. A harcsát megforgatjuk lisztben, és közepes hőmérsékleten megsütjük. A megsült halat kivajazott tepsibe helyezzük, és meghintjük zsemlemorzsával. Mellé tesszük a sózott, borsozott cukkíni szeleteket. A cukkínire olajat csepegtetünk, és a sütőben 3-4 perc alatt meggrillezzük. Egy palacsintasütőben vajat hevítünk, és átforgatjuk rajta a főtt, hámozott mogyoró burgonyát. Sózzuk, és finomra vágott petrezselyemmel meghintjük. Tálaláskor a megsült halat kettévágjuk és a burgonya, illetve a cukkíni mellé helyezzük a tányérra. Mellé merünk a kapros mártásból, ügyelve arra, hogy se a halra, se a zöldségekre ne csöpögjön. Egy szál kaporral, frissen őrölt borssal díszíthetjük.

 
1