2
 

Hortobágyi palacsinta harcsából

A harcsapörkölthöz: 70dkg harcsafilé 5dkg sertészsír 10dkg vöröshagyma 1dkg édes fűszerpaprika 2db paradicsom 2db tv paprika só őrölt feketebors
A palacsintához: 2db tojás, 2dl tej, 1dl szódavíz, 17,5dkg liszt, só, olaj.

A jól ismert módon palacsintát sütünk és elkészítjük a harcsapaprikást. A kész harcsapörkölt szaftját leszűrjük, és félretesszük. A harcsakockákat húsdarálón ledaráljuk, a darált halhúst a kiterített palacsintában elosztjuk, majd a széleiket felhajtva feltekerjük. A tetejére öntjük a pörkölt szaftot, majd egy kevés tejföllel díszítve 15 percre a sütőbe tesszük. Végül tálaljuk.


Rablóharcsa

60dkg harcsafilé, 20dkg füstölt szalonna, 30dkg vöröshagyma, 40dkg tv paprika, 40dkg paradicsom, 2db kígyóuborka, 10db hurkapálca, só, bors, majoránna, fűszerpaprika.

Feldaraboljuk a harcsafilét, a füstölt szalonnát és a tv paprikát 1x1 centis kockákra. A vöröshagymát, a paradicsomot cikkekre, a kígyóuborkát karikákra vágjuk. A nyersanyagokat, a fűszerekkel alaposan megszórjuk, majd átforgatjuk Fa nyársra változatosan felhúzzuk a befűszerezett zöldségeket, a szalonnát és a halat, majd grillrácson pirosra sütjük.


Rántott harcsaszelet

1kg harcsa (tisztított), liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só.

A harcsát kétcentis szeletekre vágom, besózom és 1 óra hosszat állni hagyom. Utána lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Hasábburgonyát és tartármártást adok mellé.


Tejfölös afrikai harcsa

4 szelet afrikai harcsafilé (vagy 2 egész harcsa), egy csomag bacon, só, bors, zsálya, 2dl tejföl.

Kibéleljük alufóliával a sütőlapot. Ráfektetünk 8 szelet bacont. Erre rátesszük a harcsát, amit előtte besózunk és borsozunk. A harcsákra bőségesen teszünk zsályát. (Én egész zsálya szárakat teszek rá, olyan hosszút, mint a hal.) Megint beborítjuk baconnal. Kb. 200oC-on sütjük 20-30 percet. (Kicsit tovább, ha egész harcsákról van szó. Ebben az esetben a zsályát a harcsa belsejébe érdemes tenni.) Mielőtt kivesszük a sütőből, egy 2dl-es tejfölt elkenünk a halak tetején, és még 5 percig sütjük. A zsálya ropogós, önmagában is fogyasztható - isteni. A hal ízletes és nagyon egyszerű elkészíteni. Még az ínyenc ismerősök is megnyalják az összes ujjukat.


Tejfölös harcsa

2kg-os harcsa, 4dl sűrű tejföl, 25dkg húsos füstölt császárszalonna, 4db paprika, 4db paradicsom, 4-5db sampinyon gomba, 1 csokor zellerzöldje.

A megtisztított konyhakész harcsát sózzuk, borsozzuk, 6-7 órát hűtőben pihentetjük. A vékonyra vágott császárszalonnával kibélelünk egy tűzálló tálat, az erre fektetett harcsát állandó locsolgatás mellett egy órát sütjük. Közben 45-50 percnyi sütés után hozzáadjuk a zeller-zöldet, paradicsomot, zöldpaprikát, négybe vágott gombafejeket, a harcsát beszórjuk pirospaprikával, ráöntjük a tejfölt, és még 15 percig mindent együtt sütünk.

2