1

Filézett pisztráng zöldségesen

A halfilét (de lehet egész pisztrángból is készíteni) megsózom, picit megborsozom, és margarinnal kikent tepsire teszem. A zöldségeket, borsót, kukoricát, apróra vágott hagymát, két-három gerezd fokhagymát és szeletelt gombát, paprikát jó húsos szalonna zsírján megdinsztelem, majd a filére kupacolom, köré hasábburgonyát teszek, a tetejére, pedig szintén nagyon vékony bacont. Hamar megsül, 15-20 perc alatt kész. Ha valaki nem szeretne a zöldségfélékkel bíbelődni, a boltokban kapható "parasztreggelivel" is készítheti. Félszáraz bor illik hozzá.


Fokhagymás pisztráng

Kb. 1,5kg pisztráng, 10dkg vaj, 6-8 gerezd fokhagyma, fél csomó petrezselyemzöld, só.

A szobahőmérsékletű vajat elkeverem a zúzott fokhagymával és az apróra vágott petrezselyemzölddel. A halat megtisztítom, beirdalom, kívül-belül sózom. A vágatokba belekenem a fokhagymás vajat. A halakat egy tepsibe teszem, a maradék fokhagymás vajat a halak tetejére osztom. A forró sütőbe tolom, és a vajjal időnként locsolgatva 25-30 percig sütöm.


Fóliás, fűszeres pisztráng

4 db 20-25 dekás pisztráng, só, fűszerkeverék, olaj.

A halakat kibelezem, kívül-belül besózom és beszórom a fűszerkeverékkel. Kiolajozott dupla fóliába tekerem és rádobom a szunnyadó parázsra. Időnként megforgatom, és 20 perc múlva kibontom a fűszeres pisztrángcsomagokat.


Füstölt pisztráng salátaágyon

2db füstölt pisztráng, 15dkg lollo rosso, 15dkg ruccola, 15dkg retek, 1dl olívaolaj, 0,5dl balzsamecet, 5dkg szeletelt mandula, 4 szelet toast kenyér, só, színes, bors.

A salátákat beletépkedjük egy keverőtálba, és hozzáadjuk a felszeletelt retket. Egy serpenyőben kissé megpirítjuk a szeletelt mandulát. A salátát sózzuk, és belekeverjük a pirított mandulát. Olívaolajjal és balzsamecettel ízesítjük. A halat formára vágjuk, és a toast kenyereket megpirítjuk. A kenyérszeleteket elrendezzük a tányéron. A tányér közepére helyezzük a salátát, és erre tesszük a pisztrángszeleteket. Petrezselyemmel, pirított mandulával díszítjük, és megöntözzük kevés olívaolajjal.


Füstölt pisztráng spenótos rókagomba szósszal

6 személyre: 6 füstölt szivárványos pisztrángfilé (kb. 10dkg/db)
A szószhoz: 30dkg friss rókagomba, 20dkg friss spenót, 2db mogyoróhagyma, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál liszt, 1,5dl tejszínhab, ½dl portói bor, 1,5dl főzőtejszín, só, fehér bors, kevés apróra vágott lilahagyma díszítéshez.

Mossuk meg a gombát és a spenótot. Pucoljuk meg és vágjuk apró kockákra a hagymát. Süssük meg vajban a rókagombával, de ne hagyjuk, hogy megbarnuljon. Szórjuk rá a lisztet. Keverjük meg. Adjuk hozzá a tejszínhabot és a portói bort. Főzzük néhány percig. Keverjük hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a spenótot, mielőtt felszolgáljuk. Távolítsuk el a pisztráng bőrét. Öntsük a spenótos gombás szószt előmelegített tányérokra. Helyezzünk mindegyikre egy-egy halszeletet. Díszítsük finomra vágott lilahagymával.


Gombával töltött hal

1,2kg pisztráng, só, citrombors, olaj.
A töltelékhez: 1 evőkanál olaj, 10 dkg csiperke, 20 dkg krémsajt, 2 teáskanál bazsalikom, fél teáskanál fűszersó, fél szál póré.

A halat kívül-belül bedörzsöljük sóval és citromborssal, majd egy órára hűtőbe tesszük. Forró olajban megforgatjuk a felkarikázott pórét, hozzáadjuk a gombát és a sajtot, fűszerezzük bazsalikommal, fűszersóval, és még egy kicsit melegítjük/sütjük. A halat fóliával bélelt tepsibe helyezzük, egyenletesen elosztjuk benne a tölteléket, majd a nyílást összetűzzük. 180oC-on, egy órán át sütjük.


Grillezett pisztráng

Személyenként 1 pisztráng, fokhagyma, friss petrezselyem, só, olívaolaj, citrom.

A pisztrángot megpucoljuk, bőrét ferdén bevagdaljuk. A halakat besózzuk. A résekbe és a hal belsejébe apróra vágott vagy préselt fokhagymát és aprított friss petrezselymet tömünk. Mi tárcsán szoktuk sütni, a szabadban, kevés olajon. Tálaláskor kevés olívaolaj és friss citrolé keverékével meglocsoljuk, vagy ebbe mártogatjuk. Friss saláta, sült krumpli vagy rizs illik hozzá.


Karácsonyi pisztráng

2 kis, konyhakész pisztráng, 2 gerezd fokhagyma, 4dkg liszt, 10dkg mandula, 1dl tejszín, fél citrom leve, 10dkg vaj, 0,5dl fűszeres olaj (pl. tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves), só.

A ledörzsölgetett halat beirdaljuk. Sóval bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk, és fűszeres olajjal kenegetjük. 20 percig állni hagyjuk. A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk, és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát, és még 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük.


Kutap (töltött pisztráng)

1kg pisztráng, 20dkg rizs, gyömbér, 5dkg mazsola, 5dkg vaj, zsemlemorzsa, zöldpetrezselyem.

A pisztráng fejét levágjuk, majd ezen a nyíláson keresztül belezzük ki a halat. Megmossuk, megsózzuk, vajban megforgatjuk, majd mazsolával és gyömbérrel fűszerezett rizzsel megtöltjük. A hal farokuszonyát átdugjuk az alsó állkapocs nyílásán, ezután vajjal megkent és zsemlemorzsával megszórt serpenyőben, sütőben megsütjük. Tálaláskor zöldpetrezselyemmel díszítjük.


Mandulás pisztráng

2db pisztráng, 10dkg vaj, 10dkg szeletelt mandula, 2db citrom, só, bors, liszt.

A halakat sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk citromlével, és pihenni hagyjuk. A vajat felhevítjük, és a lisztezett halszeleteket megsütjük. Sütés közben rászórjuk a mandulát. Köretnek burgonyapürét és friss salátát adunk.

 
1