2
 

Mandulával töltött pisztráng cukkínivel és sült burgonyával

4db pisztráng, 2db cukkíni, 40dkg szeletelt mandula, 2dl olívaolaj, só, bors, kakukkfű, rozmaring, 8db nagyobb burgonya, 2 gerezd fokhagyma.

A pisztrángok belsejét megsózzuk, borsozzuk, és megtöltjük mandulával. Alufóliába csomagoljuk, és 200oC-on 15 percig sütjük. A megmosott, hámozatlan krumplit alufóliába tekerve 25 percen át sütjük 180oC-on. A karikákra vágott cukkínit olajon megpirítjuk, és mikor már félig megsültek, fűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal, sózzuk, borsozzuk. Mikor elkészült, rányomjuk a fokhagymákat.


Mazsolás-zöldséges pisztráng

2 evőkanál mazsola, 2 evőkanál édes fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 szál zellerzöld, 1 szál friss rozmaring, 1 csokor zsálya, 1 citrom, 1 zöldségleveskocka, 1 babérlevél, 2 szem szegfűszeg, 2 szem borókabogyó, 2 evőkanál olaj, 80dkg füstölt pisztrángszelet, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál tej.

A mazsolát 10 percre beáztatjuk a borba. A fokhagymát, a hagymát, a zellert, a rozmaringot és a zsályát apróra vágjuk. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A zöldségkockát feloldjuk 2 dl meleg vízben. A hagymát, a fokhagymát, a zellert, a zsályát, a rozmaringot, a babérlevelet, a szegfűszeget és a borókabogyót az olajban pár percig sütjük. A pisztrángszeleteket rátesszük a zöldségekre, meglocsoljuk az ecettel, a citromlével, és megszórjuk a citromhéjjal. A mazsolát rászórjuk a tetejére, és meglocsoljuk 1 pohár zöldséglevessel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 10 percig főzzük. A halszeleteket, a zöldséget és a mazsolát kivesszük az olajból, és tálra tesszük. A visszamaradt zsiradékot összekeverjük a liszttel, és lassú tűzön kicsit besűrítjük. Levesszük a tűzről, összekeverjük a tejjel, és sózzuk, borsozzuk. A szószt ráöntjük a halszeletekre és a zöldségre. Petrezselyemmel megszórjuk és tálaljuk.


Pisztráng nyárson sütve 1

4 pisztráng (kb. 1kg), 20dkg füstölt szalonna, 1ek pirospaprika, 1mk őrölt bors, só.

A halakat kibelezzük, megmossuk és leszárítjuk. A nyársat a halak száján keresztül 2-3-szor kígyóvonalszerűen átszúrva a gerincszálkán, annyira toljuk fel, hogy a nyárs a farok végén kicsit kilátsszon. A nyársra húzott halakat kívül-belül sóval és borsos paprikakeverékkel beszórjuk. Parázs fölött, forgatva sütjük. A szalonnát külön nyársra húzzuk, sakktáblaszerűen bevagdossuk. Sütés közben a kiolvadó zsírt a halakra csöpögtetjük.


Pisztráng nyárson sütve 2

4 pisztráng (kb. 1kg), 5dkg olvasztott vaj, 2ek vágott petrezselyemzöld, őrölt bors, só, 2ek citromlé.

Az összes hozzávalót összekeverem egy kencévé. A halakat kívül - belül bekenem ezzel a citromos vajjal. Rácson, vagy nyárson időnként megforgatva grillezem a halacskákat. A sütési idő vége felé közeledve kívül újra bekenem őket.


Sonkával töltött pisztráng

4db 25-30dkg-os pisztráng, 4 szelet sonka, 10dkg vaj, só, 1 csokor petrezselyem.

A megtisztított pisztrángot megmossuk, kívül-belül megsózzuk, mindegyik hasába egy-egy szelet sonkát teszünk, fogvájóval összetűzzük. Alaposan kivajazott tűzálló tálba fektetjük, vajjal jó vastagon bedörzsöljük, aláöntünk egy kis vizet, és szép lassan sütjük, közben lapáttal megfordítjuk, hogy mindkét oldala aranysárga legyen. Főtt burgonyával, citrommal tálaljuk, finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.


Sütőben sült pisztráng

Kb. 1 kilós pisztráng, ½ citrom, 2-3 gerezd fokhagyma, friss vagy szárított rozmaring , olívaolaj.

A pisztráng belsejét óvatosan kiszedjük a kopoltyúval együtt, folyóvíz alatt jól megmossuk. Tepsibe tesszük, kevés olívaolajat öntünk alá, a belsejébe rakjuk a fokhagymát, amit előzőleg kettévágtunk, továbbá a felszeletelt citromkarikákat és a rozmaringot. Kívülről minkét oldalát megszórhatjuk halra való fűszerkeverékkel. 180oC-on, 25-30 percig sütjük. A halat körülrakhatjuk feldarabolt burgonyával, amit friss vagy szárított (nem őrölt) rozmaringgal meghinthetünk, csak akkor kicsit több olajat öntsünk alá.


Vajban sült pisztráng zelleres parajkrémmel

4db 20-25dkg-os pisztráng, 2db lime, 10dkg vaj, 2 rúd szárzeller, 20dkg fagyasztott parajkrém, 0,5dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, liszt, olívaolaj, só, bors.

A pisztrángok hasüregébe cikkekre vágott lime-ot töltünk. A halakat ezután sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk, és vajon kisütjük. Az angolzellert apró csíkokra vágjuk, és egy gerezd fokhagymával együtt forró olajon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a parajkrémet, sózzuk, borsozzuk, és az egészet összepirítjuk. Felöntjük tejszínnel, és egyet forralunk rajta. Ezzel a krémmel tálaljuk a sült pisztrángokat.


Zöldséges pisztrángfilé tokaji sabayonnal sütve

1kg pisztráng, 2dl tokaji, 10dkg kristálycukor, 2dl tejszín, 6db tojás, 30dkg cukkíni, 30dkg sárgarépa, 30dkg brokkoli, 30dkg karfiol, olívaolaj, só, bors.

A sárgarépát és a cukkínit felkarikázzuk, a brokkolit és a karfiolt, pedig rózsáira szedjük. A répát és a karfiolt forrásban levő, sós vízbe tesszük, fokhagymával és őrölt borssal fűszerezzük. A brokkolit és a cukkínit csak akkor tesszük a párolólébe, amikor a répa és a karfiol kicsit már megpuhult. A zöldségeket ezután készre főzzük, és leszűrjük. A pisztrángot kifilézzük, sózzuk, borsozzuk, és forró olajon kisütjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojások sárgáját a cukorral, sóval, őrölt borssal, a tokajival és a tejszínnel gőzfürdőn addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. A sült pisztrángot a főtt zöldségekkel és a sabayonnal tálaljuk.

2