1

Borban párolt töltött ponty

1db ponty, 5dkg füstölt szalonna, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyem, 1 zsemle, 1dl tej, 40g vaj, zsemlemorzsa, 1 evőkanál olaj, 3-4dl száraz fehérbor, só és bors.

A halat megmossuk, besózzuk, és fél órára állni hagyjuk. A szalonnát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, megdinszteljük, majd hagyjuk kihűlni. A tejben áztatott zsemlét kinyomkodjuk, a maradék tejet félretesszük, mert még később szükség lesz rá. Az összezúzott fokhagymát, vágott petrezselymet és tojást a hagymához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, és megtöltjük vele a hal hasüregét, majd sűrű öltésekkel bevarrjuk. Kivajazott tűzálló tálba tesszük, tetejére néhány mogyoró nagyságú vajdarabot teszünk, meglocsoljuk pici olajjal, megszórjuk borssal, és 5 percre előmelegített sütőbe tesszük. Ezután aláöntjük a bort, betakarjuk alufóliával, és további 10 percig mérsékelt tűznél (180oC) pároljuk, majd levesszük a fóliát, meglocsoljuk 2-3 evőkanál zsemleáztató tejjel, erősebb tűzre kapcsolunk, (220oC) és aranybarnára sütjük. (kb. 20 perc) Sütőtálban azonnal tálalható. Pirított burgonya és sok friss saláta kívánkozik mellé.


Dióbundában sült ponty

8 vékony szelet pontyfilé, 1 nagy tojás, 5dkg liszt, 12dkg dióbél, 10 vaj, só.

A dióbelet megdaráljuk. A pontyfilét letörölgetjük, besózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és darált dióba forgatjuk. A panírt kissé belenyomkodjuk a húsba. Széles serpenyőben 5dkg vajat felolvasztunk és belehelyezünk 4 halszeletet. Kis lángon, fedő alatt sütjük, nehogy a dió megégjen. Megfordítjuk, végül fedő nélkül ropogósra sütjük. A második adag hallal ugyanígy járunk el. Vaj helyett olajban is süthetjük. Burgonyapürével kínáljuk.


Dorozsmai molnárponty 1

1,6kg ponty szeletelve, 25dkg füstölt szalonna, 20dkg zsír, ½kg gomba, 10dkg hagyma, ½kg csuszatészta, 10dkg zsemlemorzsa, 10dkg vaj, 3 pohár tejföl, 1 csomó zöldpetrezselyem, só, paprika, 1 paradicsom, 1 paprika, hallé.

A pontyszeleteket sózom, megtűzdelem szalonnával, zsemlemorzsába forgatom és félreteszem. Egy lábasban vajat hevítek, hozzáadom a finomra vágott hagymát, aranysárgára pirítom, majd megszórom a paprikával. Felöntöm 1 deci hallével, sózom és besűrítem. Hozzáadom a felkockázott gombát, paprikát és paradicsomot. Tejfölözöm, majd félreteszem. Megfőzöm a házi csuszatésztát, lehűtöm, megöntözöm kevés zsírral, majd egy tűzálló tálba (pl. római tál) teszem. Kevés zsírban ropogósra sütöm a halszeleteket, és a csuszás tálra teszem őket. Ráöntöm a mártást, és sütőben 15 percig sütöm.

Dorozsmai molnárponty 2

1,6kg pontyfilé, 3dl olaj, 40dkg hagyma, 2dkg fűszerpaprika, 20dkg paradicsom, 40dkg zöldpaprika, 4dkg só, 3 pohár tejföl, 10dkg liszt, ½kg szalagtészta, 4dl hallé.

A halfilét alaposan megmosom, leitatom, és 8-10 dekás szeletekre vágom. Sózom, lisztbe forgatom, olajban ropogósra sütöm, és félreteszem. Utána az olajban aranysárgára pirítom a finomra vágott hagymát, megszórom a paprikával, hozzáadom a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. Sózom, 8-10 percig párolom, felöntöm a hallével, és további 10 percig főzöm. Tejfölbe kevert liszttel sűrítem, és felforralom. A szalagtésztát enyhén sós vízben kifőzöm, forró vízzel leöblítem, és jól lecsepegtetem. Összekeverem a tejfölös mártással. A tésztát egy kizsírozott formába rétegezem, ráteszem a kisült halszeleteket, és a sütőben 8-10 percig sütöm.


Dorozsmai molnárponty 3

Személyenként 3 nagy pontypatkó, 60dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma szálasra vágva, 2dl tejföl, liszt, só, pirospaprika, őrölt bors, olaj vagy zsír.

A halszeleteket alaposan sózzuk, és 30 percig pihentetjük, ezután borssal kevert lisztbe forgatjuk, félretesszük. A szálasra vágott hagymát forró zsiradékon aranyosra pirítjuk, majd a megtisztított és vékony lapokra szabott gombát rádobva, erős lángon átpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg a levét elfőtte. Ekkor kevés liszttel meghintjük, gyorsan elkeverjük, majd megszórjuk pirospaprikával, és hozzákeverjük a tejfölt. Gyorsan kiforraljuk, és félrehúzzuk a lángról. Közben a halszeleteket kevés zsiradékban megsütjük, majd a kifőtt csuszatésztára tálaljuk, bőven megöntözve a tejfölös gombával. Legjobb az erdei gomba, de ára miatt nem ajánlom. Ha a tésztát száraznak érzed, süss kevés húsos szalonnából tepertőt, mint a túrós csuszához, és zsírjával együtt keverd a tésztába.


Fokhagymás ponty

2db 30-40dkg-os ponty, 5 gerezd fokhagyma, 10dkg vaj, zsemlemorzsa, olaj, só.

A vajat felhevítem és megmelegítem benne a zúzott fokhagymát. A megmosott, kibelezett pontyot besózom, és a gerinc mentén jó sűrűn beirdalom, majd zsemlemorzsába hempergetem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, majd abban mindkét oldalon megsütöm a halakat. A kisült halakat meglocsolom a fokhagymás vajjal. Hasábburgonyával tálalom.


Halragu tepsiben

1kg ponty, 50dkg gomba, 1dl étolaj, ízlés szerint só, 1 csomag knorr tejszínes fokhagymás Rafinéria, 1 citrom leve, 1 mokkás kanál bors, 1 késhegynyi sáfrány.

A halat megtisztítjuk, felszeleteljük. A beolajozott tepsibe, sorba lerakjuk. Kevés vízbe sót, sáfrányt, fehérborsot, citromlevet teszünk, ráöntjük a halszeletekre, és előmelegített sütőben pároljuk fólia alatt. Közben az olajban a hosszúkás darabokra vágott, és fűszerezett gombát megsütjük, pároljuk. A majdnem kész halszeletekre ráhelyezzük a gombát. A knorr tejszínes fokhagymás Rafinériát elkészítjük, és ráöntjük a halszeletekre. A tetejére reszelt sajtot szórunk, hagyjuk ráolvadni. Mazsolás rizzsel és fejessalátával tálaljuk.


Haltepertő - Szeged

½kg ponty (a halnak az a része, amelyben nincs szálka), só, bors, 1 liter étolaj, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 20dkg liszt, egy evőkanál ételízesítő, egy evőkanál zsemlemorzsa.

A halhúst csíkokra vágjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a panírban megforgatjuk, és bő, forró étolajban kisütjük. Zöldpaprika szeletekkel díszítjük, és lilahagyma karikákkal tálaljuk.


Kék ponty

1kg ponty, a lé főzéséhez: 1l víz, 2 evőkanál só, 1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 babérlevél, 2-3 szem bors, 0,5dl ecet, 1dl fehérbor, 5dkg vaj.

A vizet a megtisztított zöldségekkel és a fűszerekkel felforraljuk, leöntjük a lével a lepikkelyezett, kibelezett, egészben hagyott halat úgy, hogy a lé teljesen elfedje. Így pároljuk tizenöt percig, vagy addig, míg kék színt nem kap. Megolvasztott vajjal leöntjük, sós, főtt burgonyával tálaljuk.


Királyi ponty

2kg pontyfilé, 2 fej vöröshagyma, 1db közepes főzőtök, 25dkg laskagomba, 1dl fehérbor, só, bors, olívaolaj, 1 csokor majoránna, 1 csokor petrezselyem.

Olajat hevítünk, és a felszeletelt vöröshagymákat egy kevés sóval pirítani kezdjük. A tököt felcsíkozzuk, és a hagymához adjuk. A serpenyőbe tesszük a feldarabolt laskagombát is. Alaposan összepirítjuk, majoránnával, petrezselyemmel fűszerezzük. Mikor a zöldség kissé megpárolódott, az egészet tepsibe töltjük. A pontyfilét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, és a tökre tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal és fehérborral. Alufóliával lefedve 180oC fokos előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Az utolsó néhány percre levesszük a tetejéről a fóliát, és egy kicsit megpirítjuk a halat. Tálaláskor citrommal, koktélparadicsommal díszítjük.

 
1