1

Amur paprikásan

1,5kg amur, 8dkg zsír, 5dl tejföl, 12dkg vöröshagyma, 3g bors, 2dkg paprika, 3dkg liszt, zöldpaprika, só.

A halat megtisztítjuk, daraboljuk, beirdaljuk, sóval, borssal bedörzsöljük, majd állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát a zsírban sárgára pirítjuk, meghintjük a pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük és felforraljuk. A halszeleteket egy tűzálló tálba rakjuk, majd ráöntjük a vöröshagymás levet és a liszttel elkevert tejfölt. Forró sütőben 30 percig pároljuk.


Amurpaprikás

1,5kg amurderék, 5dkg zsír, egy nagy fej hagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 pohár tejföl, paprika, 4dkg liszt, só.

A megtisztított szeleteket sóval bedörzsölöm, és állni hagyom. Az apróra vágott hagymát a zsírban sárgára pirítom, rászórom a pirospaprikát, beleteszem a halszeleteket, a cikkekre vágott paradicsomot, a felkarikázott paprikát. Kevés vízzel öntöm fel. Mikor a hal megpuhult, hozzákeverem a habarást. Még néhány percig forralom, majd galuskával tálalom.


Bácskai halpaprikás

8 személy részére: 75dkg apró hal, 50dkg kecsege, 50dkg harcsa, 1,5kg ponty, 25dkg csuka, 3-4 fej vöröshagyma, 1-2 zöldpaprika, egy csípős paprika, pirospaprika, só, 1dl bor, 2 paradicsom.

Az apró halat tisztítsuk meg, és tegyük fel főni 1,5l vízben. Addig főzzük, amíg a halak széjjel nem főttek. Ez idő alatt tisztítsuk meg a nemes halakat, vágjuk darabokra. A hagymát vágjuk apróra, és tegyük a bogrács aljára. Helyezzük rá a hal-szeleteket és öntsük fel vízzel. A külön megfőzött, apró halat szálkázzuk ki, és a húsát szűrőn áttörve keverjük abba a lébe, amelyben főtt. Amikor a bográcsban a hallé forrni kezd, öntsük bele az áttört apró halat és a bort. Ezután a zöldpaprikát vágjuk karikákra, ugyanígy a paradicsomot is, és a csípős piros-paprikával együtt tegyük a bográcsba. Amikor már majdnem megfőtt a hal, tegyük bele a sót és a pirospaprikát. A bográcsban a hal kb. 45 percnyi főzés után lesz kész. Tálaláskor tegyük külön edénybe a levét, amellyel a metélttésztát esszük. A paprikást utána fogyasszuk.


Gombás halpaprikás

60 dkg filézett ponty, egy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, pirospaprika, só, zöldpaprika, paradicsom, 15 dkg gomba, tejföl, egy halászlékocka, erőspaprika ízlés szerint.

A füstölt szalonnát kockákra vágva kiolvasztjuk, és benne a finomra vágott vöröshagymát világossárgára lankasztjuk. Utána beletesszük a szeletekre vágott gombát, pirospaprikával megszórjuk, majd a zöldpaprikát, paradicsomot felvágva hozzáadjuk. Ezután a csíkokra vágott haléfiléket beletesszük, és kevés halászlével (kevés vízzel) felengedjük. Sózzuk, majd tetszés szerint tejföl hozzáadásával készre főzzük.


Halpaprikás 1

3 nagy fej vereshagymát apróra vágunk, vaslábasban forró zsírba tesszük, és mikor szép aranypirosra pirult a hagyma, két kanál szegedi rózsapaprikát keverünk közé, és két liter hideg vizet. Két óráig hagyjuk így befödve lassú tűzön forrni. Ezalatt két kiló halat, melyben egy-egy darab harcsa, ponty, tükörponty, kecsege és tok van. Miután szépen megtisztítottuk, és megmostuk őket feldaraboljuk, és egy mély tálban besózzuk. A két óra elteltével a hagyma teljesen széjjelfőtt, úgy hogy darabjait nem is lehet látni, a vize is majdnem teljesen elfőtt, a halakat és a sós lét, melyet a hal engedett, hozzáöntjük és fedő nélkül 15-20 percig hagyjuk forrni. Ekkor kitálaljuk és melléje tarhonyát, ecetes uborkát, vagy zöldpaprikát adunk. Tálalás előtt 2dl sűrű tejfölt keverünk hozzá és megvárjuk, míg egyet forr a hallal. Melléje galuskát tálalunk.


Halpaprikás 2

60dkg filézett ponty, egy fej vöröshagyma, 10dkg füstölt szalonna, pirospaprika, só, zöldpaprika, paradicsom, 15 dkg gomba, tejföl, egy halászlékocka, erős paprika ízlés szerint.

A füstölt szalonnát kockákra vágva kiolvasztjuk, és benne a finomra vágott vöröshagymát világossárgára lankasztjuk. Utána beletesszük a szeletekre vágott gombát, majd pirospaprikával megszórjuk és a zöldpaprikát, paradicsomot felvágva hozzáadjuk. Ezután a csíkokra vágott haléfiléket beletesszük és kevés halászlével (kevés vízzel) felengedjük. Sózzuk, majd tetszés szerint tejföl hozzáadásával készre főzzük. Végül ízlés szerint erős paprikával ízesítjük.


Halpaprikás 3 (Móra Ferencné)

Ponty 1½db, vereshagyma 6 fej, paprika 2 késhegynyi, 1 késhegynyi só.

Vereshagymát megtisztítva, szeletekre vágjuk, ezt feltesszük, és bő vízben puhára főzzük sóval. Ha a hagyma puha, áttörjük szitán. Ezzel egyidejűleg a halat megtisztítjuk, megmossuk, a belét vigyázva kivesszük. A halat felbontva mosni nem szabad. Azután kétujjnyi szeletekre vágva, belerakjuk a lábasba, ráöntjük a hagymás levet úgy, hogy jól ellepje, és fedő alatt főzzük, míg fel nem forr. Ha felforrt, ízlés szerint paprikát teszünk bele, és lassan tovább főzzük fedő nélkül. Más módon a hagymát nem is kell külön megfőzni, hanem a nyers hal alá rakva ezzel együtt főzzük.


Halpaprikás más módon (Móra Ferencné)

Hal, többféle összesen 1kg, vereshagyma 5 fej, zsír 5dkg, édes paprika 4 késhegynyi, só 2 késhegynyi.

A hagymát kevés zsírban szép sárgára pároljuk, behintjük bőven édespaprikával, és vízzel feleresztve jó puhára főzzük. Sót is teszünk bele. Ha puha, szitán áttörjük és ebben a lében tesszük fel a halat, melyet feldarabolás után gyengén besózunk. Tovább úgy járunk el, mint az előző halpaprikásnál.


Halpaprikás bográcsban

80dkg pontyfilé, (vagy harcsa, kecsege, törpeharcsa vegyesen), 15dkg vöröshagyma, 1dl olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 15dkg húsos paprika, 10dkg paradicsom, 1 evőkanál liszt, 2dl tejföl, só, 2dl száraz fehérbor, 60dkg tisztított burgonya.

A finomra vágott hagymát kevés olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a szeletelt zöldpaprikát, néhány percig együtt pirítjuk. A tűzről félrehúzva pirospaprikát hintünk rá, felöntjük fehérborral és hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot. További, ötpercnyi forralás után adjuk hozzá a tejfölt, melyet előzőleg liszttel, fél dl langyos vízzel csomómentesen kikevertünk. Mártás sűrűségűvé forraljuk. Forrás közben apránként tesszük bele a haldarabkákat, és 7-8 percnyi forralás után sóval kellően beízesítve tálaljuk. Amikor a halat, már bele tettük, kevergetni nem szabad, csupán a bográcsot rázogassuk óvatosan. Külön edényben főtt sós burgonyával körítjük.


Halpaprikás fokhagymás tésztával

35dkg pontyfilé, 35dkg harcsafilé, só, bors, füstölt szalonna, 30dkg vöröshagyma, 10dkg kockatészta, 1db tv paprika, 1db paradicsom, fűszerpaprika, olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, 10dkg túró, 2-3 kanál tejföl, 0,5dl vörösbor, 2 evőkanál tejszín.

A halakat közepes kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Kenyérszalonnát feldaraboljuk, és egy edényben kiolvasztjuk. Felszeleteljük a vöröshagymát, és a zsírjára olvadt szalonnában megpároljuk. Kevés vízzel felöntjük, majd visszapirítjuk. Közben paprikát és paradicsomot darabolunk, és a hagymához adjuk. 4-5 perc alatt készre pároljuk. A tűzről levéve édes fűszerpaprikával megszórjuk, kevés vízzel felöntjük. Visszatéve a tűzre hozzáadjuk a halat, és összepároljuk. Ha a leve elfő, vízzel pótoljuk. A kockatésztát kifőzzük, majd leszűrjük. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, és a feldarabolt fokhagymát megpirítjuk. Petrezselymet aprítunk, és a fokhagymára szórjuk. Sózzuk, majd hozzáadjuk a tésztát. Kevés túróval meghintjük, tejföllel összekeverjük. Amikor átforrósodik, levesszük a tűzről. A halpaprikáshoz kevés vörösbort, illetve tejszínt öntünk. Tálaláskor a tányér egyik felére kerül a köret, mellé a hal. A halpaprikásra kevés tejfölt teszünk, póréhagymával, petrezselyemmel díszítjük.

 
1