Egzotikus sügér

2 sügér (80dkg/db), 1 citrom leve, 2 evőkanál csípős paprikakrém, 4 evőkanál szójaszósz, 2 ág citromfű, 1 rúd fűszeres vaj, 1 citrom a tálaláshoz.

A halat megmossuk, mindkét oldalát két centiméterenként bevagdossuk. Összekeverjük a citromlevet a csípős paprikakrémmel, szójaszósszal, a halra öntjük, és lefedve 2 órát pácoljuk. Közben többször megforgatjuk. A citromfüvet leöblítjük, összevágjuk. A halba töltjük a citromfüvet, és 1-2 karika fűszervajat. A grillrácsra fektetjük, és mindkét oldalát, kb. 5-5 percig sütjük. A halat citromszeletekkel, csípős paprikakarikákkal, fűszervaj szeletekkel tálaljuk. Currys rizst kínálhatunk hozzá.


Sáfrányos sügér

8 szelet sügér, 2 fej vöröshagyma, 2dl húsleves (kockából), 1 mokkáskanál sáfrány, 3 evőkanál, 1dl száraz fehérbor, 1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű, 1 mokkáskanál morzsolt majoránna.

A halat hagyjuk felengedni. A hagymát meghámozzuk, és nagyon finomra vágjuk. A húslevesben feloldjuk a sáfrányt. A sütőt 200oC-ra (gázsütő. 6. fokozat) előmelegítjük. Tűzálló edényben a hagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Megöntözzük a borral, és további 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a sügérszeleteket, megsózzuk, megöntözzük a sáfrányos húslevessel, kakukkfűvel és majoránnával ízesítjük, és a sütőben 15 percig sütjük. Időnként a saját levével locsolgatjuk. Kivesszük, és burgonyapürével tálaljuk.


Sügér párolva

1db nagyobb sügér, 6dkg vaj, 5dkg reszelt vöröshagyma, petrezselyem zöldje, 3 szeletke szardella, evőkanál kapribogyó, 2dl fehérbor, ½ citrom.

A sügért nagyobb fajtájút, nehezen lefejthető pikkelyeitől megfosztva, belét, hólyagját, kopoltyúját kiszedve kimossuk, egy tűzálló tálat vajjal kikenve, a halat belehelyezzük, apróra vágott hagymával, petrezselyemmel, a megtisztított és jól elaprózott szardellával és egy evőkanál kaprival meghintjük, tetejét apró vajdarabkákkal megkenjük, a hal alá pedig egy pohár fehér bort öntünk. A tálat lefödjük s lassú tűzön, többszöri rázás közben átpároljuk. Citromlével permetezve feladjuk.


Sügér ropogós bundában

4 konyhakész, egyenként 30dkg súlyú sügér vagy 70dkg sügérfilé, 2 száraz zsemle, 6dkg napraforgómag, 1 tojás, 8dkg vaj, 1 csokor újhagyma, 30dkg rókagomba vagy vargánya, 1 evőkanál napraforgóolaj, 1,5-2dl tejszín, 1 evőkanál konyak, kevés citromlé, 4 evőkanál aprított petrezselyem.

A halat (ha nem filét vásároltunk) kifilézzük, bőrétől, szálkáitól megtisztítjuk, a filéket enyhén sózzuk-borsozzuk. A zsemléket felkockázzuk, a napraforgómaggal együtt géppel felaprítjuk, majd lapos tányérra terítjük, a tojást mélytányérban felverjük. A filéket először lisztbe, tojásba, majd a morzsába hempergetjük. Három deka vajat serpenyőben habzásig forrósítunk. A filék felét mindkét oldalukon világosbarnára sütjük, és a sütő legkisebb fokozatán melegen tartjuk. Ugyanígy teszünk a filék másik felével is. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, hosszában kettévágjuk, és 2 centi hosszú darabokra vagdaljuk. A gombát gyorsan megmossuk, megtisztítjuk, és szeletekre vagy darabokra vágjuk. Tiszta serpenyőben 2 deka vajat és az olajat felforrósítjuk, állandóan kevergetve 2 percig sütjük benne a hagymát és a gombát, majd hozzáadjuk a tejszínt, a konyakot, és együtt még egyszer felfőzzük. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük, belekeverjük a petrezselymet is. A ragut a hal mellé szolgáljuk fel. Körítésnek pirított burgonyát (röszti) adhatunk.


Sügér színes körettel

1 fej hagyma, 2 paprika (piros és zöld húsú), 4 paradicsom, 2 padlizsán, 5 evőkanál olaj, 1 evőkanál ételízesítő, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 mokkáskanál szárított kakukkfű, 4 sügérfilé (vagy más sovány hal), 1 evőkanál halas fűszerkeverék, 1 evőkanál liszt.

A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paprikákat megmossuk, magházát, magjait kivágjuk, húsát nem túl vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, felkockázzuk. A padlizsánt megmossuk, végeit levágjuk, húsát (hájastól) nagyobb kockákra vágjuk. Felforrósítunk 3 evőkanál olajat, és a padlizsánt megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a hagymát, a paprikát, a paradicsomot, és lassú tűzön 3-4 percig tovább pirítjuk. Az ételízesítővel, köménymaggal és kakukkfűvel fűszerezzük, és a zöldségeket további 10 percig pároljuk. A halat megmossuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, és lisztbe forgatjuk. Felforrósítjuk a maradék 2 evőkanál olajat, és a hal mindkét oldalát 2-3 percig pirítjuk benne. A zöldségekkel tálaljuk.


Sült egész sügér

1kg sügér, 1 hagyma, petrezselyem, 1 forrázott paradicsom héj nélkül, rozmaring, 2 pohár száraz fehérbor, 1 bögre olaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 citrom leve, só, bors.

Jól mossa és tisztítsa meg a halat, majd helyezze egy tepsibe. Áztassa be a citrom levével, és helyezze a tetejére a felszeletelt hagymát, fokhagymát és a rozmaringot. Öntse le a borral, olajjal, és adja hozzá az összevágott paradicsomot is. Tegye be a sütőbe és kb. 150oC előmelegített sütőben süsse fél órát. Mikor készen van, akkor vegyen egy tálat, rakja bele először csak a halat, majd öntse le a szósszal.